Hoppa till huvudinnehållet

Varg angrep kalvar – sköts av värmländsk lantbrukare: ”Djurägaren hörde tumult”

Publicerad:
Lantbrukaren försökte skrämma vargen genom att skrika och skjuta skrämskott, men det hjälpte inte. (Genrebild)
Lantbrukaren försökte skrämma vargen genom att skrika och skjuta skrämskott, men det hjälpte inte. (Genrebild) Foto: Paul Kleiven

Vargen gjorde flera utfall mot kalvarna, och bondens varningsskott bet inte.

Det slutade med att mannen sköt vargen enligt jaktförordningens paragraf 28 om rätten att skydda tamdjur.

– Det blir troligen inga följder, säger Fredrik Wilde på länsstyrelsen.

Det var tidningarna Svensk jakt och Jaktjournalen som var först med att rapportera om händelsen, som inträffade i Visnums Kil i Kristinehamns kommun på torsdagskvällen.

Länsstyrelsens naturbevakare Fredrik Wilde var på plats under fredagen och tog hand om vargen, som kommer att obduceras på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Han intervjuade också lantbrukaren om den dramatiska händelsen:

– Det började med att djurägaren hörde tumult ifrån en hage där både kor och kalvar befann sig. Han tog bilen över och fick se att en varg strök omkring intill stängslet, och han försökte omedelbart skrämma bort den. ”Jag skrek mig hes”, berättade han.

Den högljudde bonden fick vargen att backa ett 100-tal meter, men därefter vände den tillbaka och styrde återigen mot hagen. Djurägaren placerade sig mellan korna och vargen, varpå den försökte ”runda” honom.

Gav sig inte trots två skrämskott

– Då satte han sig i bilen och åkte för att hämta sitt skjutvapen, och när han kom tillbaka var vargen inne i hagen. Han lyckades skrämma ut den, men den gav sig inte trots två skrämskott. Så då sköt han den. Utifrån den beskrivningen finns det ingen tvekan om att han följt kriterierna för paragraf 28, säger Wilde.

Enligt paragraf 28 i Jaktförordningen får åtgärder vidtas mot björn, varg, järv eller lo ”om de angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp". Rovdjuret får dock bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt går att avbryta eller avvärja angreppet.

– Jag kan inte se att det blir några följder för djurägaren efter det här. Jag kommer att samla ihop min dokumentation som kompletteras till SVA:s rapport. Man kommer bland annat försöka slå fast vilken individ det rör sig om.

Har du några teorier?

– Egentligen inte. Det var en hanne på cirka 40 kilo, men den kan lika gärna ha kommit från något av reviren i närheten som från mycket längre håll. De rör sig långa sträckor.

Hur vanligt är det här beteendet?

– Inte vanligt, särskilt kor är bra på att försvara sig och vargar brukar dra sig för att ge sig på dem. Men det är inte unikt. En varg lyckades döda en kalv i Forshaga ganska nyligen trots att kor fanns i närheten.

Artikeltaggar

Djur och naturJordbrukKristinehamns kommunLänsstyrelsen i Värmlands länSkyddsjaktVargarVisnums-Kil

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.