Hoppa till huvudinnehållet

Sydkoreanerna har hittat till Värmland: ”Tycker våra städer är pittoreska”

Publicerad:
Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Mia Landin, vd på Visit Värmland. Foto: Tommy Andersson

De asiatiska turisterna har börjat återvända till Värmland efter att helt ha uteblivit i spåren av pandemin. Men det är inte främst kineser, som dominerade innan pandemin, som kommer – utan sydkoreaner.

– Härligt att Värmland har en sådan attraktionskraft, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Innan coronaviruset fick hela världen att stänga ner var turistgrupper från Kina en ganska vanlig syn i Värmland. Av förklarliga skäl blev det tvärstopp för det under 2020, och de kinesiska resenärerna har ännu inte hittat tillbaka.

Istället är det från ett annat asiatiskt land Värmland se en ökning av turister, nämligen Sydkorea.

– Vi har kunnat se en tendens till ökat antal besökare från Sydkorea under våren. Det handlar mest om bussresenärer som åker över hela Europa som väljer att stanna till och övernatta i Värmland, säger Mia Landin.

Visit Värmland har inte aktivt jobbat med att locka turister från just Sydkorea.

– Det vore förmätet av mig att sitta och säga att vi jobbat stenhårt med det, för det har vi inte. Däremot har vi tagit emot researrangörer och svarat på deras frågor och så, säger Mia Landin.

Vad är det då som lockar Sydkoreanerna hit? En blandning av natur och kultur, enligt Mia Landin. Dessutom är värmländska städer uppskattade.

– De ser dem som pittoreska, och som säkra. Sedan är det rent och snyggt, ordning och reda. Det uppskattas.

När och om de kinesiska turisterna återvänder är svårt att sia om.

– Det är fortfarande ganska svårt att få utresetillstånd från Kina, konstaterar Mia Landin.

I framtiden spår hon att norra Europa kommer bli ett allt mer attraktivt resmål, inte minst i spåren av klimatförändringarna.

– Det riskerar att bli för varmt i södra Europa, och vi har inte lika mycket extremväder här. Så vi tror att vi kommer få se ett ökat resande hit framöver.

Och trots att de ekonomiska tiderna är tuffa ser besöksnäringen hittills ut att stå relativt stark i länet.

– Men en sak som lever kvar från pandemin är att folk bokar sina resor nära inpå, det gör att det är svårt att prognostisera, säger Mia Landin.

Artikeltaggar

BesöksnäringCoronavirusetEuropaMia LandinNäringslivSydkoreaTurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.