Hoppa till huvudinnehållet

Svärmande bin stoppade Tobias löptur: ”Inte helt ovanligt”

Publicerad:
Att bin svärmar och flyttar ut från sina kupor är inte helt ovanligt.
Att bin svärmar och flyttar ut från sina kupor är inte helt ovanligt. Foto: Privat

När Tobias Öström skulle ut och löpträna möttes han av en oväntad överraskning. På en gren hängde något stort och mörkt – svärmande bin.

– Först tänkte jag att det nog var en svart tröja som någon slängt dit, men när jag kom närmare såg jag att det var bin, säger han.

Det var i tisdags kväll, när barnen hade lagt dig, som Tobias Öström skulle ut och springa i området kring Tuggelite skidstadion.

Han bestämde sig för att gena över ängen utanför skidstugan. När han närmade sig skogen på andra sidan fick han syn på något stort och svart i en gran.

– Först tänkte jag att det nog var en svart tröja som någon slängt dit, men när jag kom närmare såg jag att det var bin, berättar Tobias Öström.

När han var liten hade hans mormor och morfar bin, och han har sett bin svärma tidigare. Då satte de sig kanske 20 meter från kupan och det var enkelt för hans morföräldrar att sätta tillbaka dem i sitt riktiga hem.

De här bina verkade ha tagit sig längre än så – det fanns inga bikupor i närheten.

– Jag smet förbi på sidan. Jag vet ju att bin inte är så farliga om man inte ger sig på dem, så det kändes lugnt.

Ringde efter hjälp

Men innan han sprang vidare fotade han bina och postade fyndet i en grupp på Facebook där han efterlyste ägaren. Där fick han tipset att ringa på ”svärmtelefonen”, vilket han gjorde.

Svärmtelefonen är en tjänst som kan användas av den som hittar förrymda bin. Då kopplas man ihop med en svärmfångare i närheten av platsen där bina är.

Någon som har gjort det är Mitzi Braathen och det var hon som svarade när Tobias Öström ringde. Hon gör sin andra säsong som svärmfångare och har själv bisamhällen.

– Det är inte helt ovanligt att bin ger sig av från sina kupor. De skickar ut spejare med jämna mellanrum, och hittar de en passande plats, kanske en springa under ett tak, så flyttar alla bin med, förklarar hon.

Men ofta är bina nöjda med sina kupor, där är det ju redan inrett och klart.

Flög vidare

När telefonen hos svärmfångaren ringer gäller det att ha koll på prylarna. Förutom skyddsdräkt kan verktyg vara bra att ha, och såklart en låda att frakta bina i.

Att få ner bin i en låda när de väl har bestämt sig för att flytta hemifrån kan vara klurigt, berättar Mitzi Braathen. I vanliga fall, om man vill komma åt och kolla hur mycket honung de har gjort, är det bara att skaka av bina från kakan.

– Jag gjorde så när jag var ute och skulle hämta en svärm en gång, men det blev inte bra. Jag trodde jag hade fått i drottningen, men det hade jag inte, så efter en stund var alla borta igen.

Istället är planen att skopa ner bina i lådan, långsamt och försiktigt.

Men när Mitzi Braathen anländer till platsen som pekats ut av Tobias Öström finns inga bin att flytta. De har skickat ut sina spejare och flugit vidare till ett annat ställe.

– Det är sånt som händer ibland. Det gäller att vara snabb när det kommer till bin, säger Mitzi Braathen.

Artikeltaggar

Djur och naturFacebookMänskligtSkogTuggeliteVerktyg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.