Munkfors kommun lägger ned projektet med att ta bort delade turer inom omsorgen.
Facket rasar, och utskottsordförande Nicklas Hartwig (S) kan bara sucka uppgivet.
– Ingen är mer ledsen än vad jag är, säger han.
Projektet kom till på hans och Socialdemokraternas initiativ och påbörjades i praktiken i höstas med god optimism.
Men på det senaste utskottsmötet i mitten på maj togs alltså beslutet att lägga ned projektet. Man inte får ihop det ekonomiskt.
– Från start hade vi fått till oss att det skulle hålla sig inom ram tack vare att vi fick statsbidrag, men nu skulle det istället kosta 240 000 kronor i månaden, och det blir nästan tre miljoner kronor per år. Och då känner vi att det i dagsläget inte går, säger Nicklas Hartwig.
Måhända att det var motvilligt, men han betonar att det var ett enigt utskott som beslutade om nedläggningen. Problemet, förklarar han, är att de statsbidrag man kunde finansiera schemaförändringen med i höstas inte längre finns kvar och när bidragen till kommunerna lyste med sin frånvaro i samband med regeringens vårbudget måste Munkfors kommun hitta tre miljoner kronor årligen att betala förändringen med ur egna ramar.
Och det utrymmet finns inte annars, och framför allt inte nu.
– Tyvärr är det ju så att det är pengarna som styr, vi har ju ändå ett ansvar för att få det att gå ihop oavsett vilka ambitioner och villkor vi har, säger Nicklas Hartwig.
Projektet har bara berört personal inom hemtjänsten och tanken var att utöka till andra enheter allt eftersom. Utfallet har varit lyckat, det kan Kommunal vittna om.
– Bara fördelar, personalen har aldrig mått så bra, säger Ingela Svensson, sektionsordförande för Kommunal Klarälvdalen.
– En bra arbetsmiljö där personalen trivs. Personalen har nästan haft heltid i schema, minskad stress, behöver inte jaga timmar. Mer tid och kvalité för vårdtagarna. Det märks på ett positivt sätt på vårdtagarna att man har tid för dem och personalen har inte behövt stressa iväg till nästa hela tiden.
Oro bland personalen
Hon beklagar beslutet och spår att en fortsättning skulle leda till att sjuktalen går ned och att samhället på sikt rentav skulle spara pengar på att ta bort delade turer.
– Det går att ta bort delade turer om viljan finns att förbättra arbetsmiljön för en redan eftersatt yrkesgrupp. Men tyvärr ger nuvarande regering för lite pengar till välfärden.
Vad har ni fått till er från personalen nu?
– Jag får till mig från personal att det är stor oro i arbetsgrupperna och att genom att återgå till delade turer och jaga timmar kommer bidra till att många kommer säga upp sig. Det kommer bli ett stort tapp på kompetens och detta har vi framfört till ansvariga politiker.
Hänger på statsbidragen
Även om man från lokalpolitikens sida tvingas dra i handbromsen nu ligger ambitionen kvar, förklarar Nicklas Hartwig. Men att hitta sätt att finansiera det på egen hand och inom befintliga ramar, det går inte.
– Om jag ska vara ärlig så hänger det faktiskt på statsbidragen. Så jag hoppas att vi får till det i framtiden, för allt annat blir dyrare.
Ni ville ju också utöka projektet till andra delar inom omsorgen, vad händer med det nu?
– Tanken var ju det, tyvärr läggs allt på is nu. Hemtjänsten var ändå det som var beräknat att bli det billigaste eftersom det behövs mer extrapersonal för att få ihop det på våra boenden.
LÄS OCKSÅ:
Nytt projekt – så ska delade turerna bort i Munkfors