Hoppa till huvudinnehållet

Så här respektlöst får man inte behandla sina anställda, Karlstad kommun

Publicerad:
Kommunen prioriterar inte att få ut de nya lönerna till de anställda.
Kommunen prioriterar inte att få ut de nya lönerna till de anställda.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Trots att det centrala avtalet var undertecknat redan första veckan i april, tvingas Kommunals medlemmar anställda av Karlstad kommun vänta i ytterligare ett halvår till på att få sina nya löner, för att det inte ”hinns med” några lönesamtal nu. Det är inte okej.

Kommunals avtal på riksnivå var färdigt i början av april. 4,1 procent, en högre procentsats än det brukar men fortfarande långt mindre än vad som krävts för att kompensera de ofta lågavlönade medlemmarna från en våldsam inflation.

De nya lönerna behövde komma ut snabbt, var beskedet. Många går back varje månad. De med pengar sparade har tvingats nalla av dessa för att hantera prisökningar, höjda hyror och rusande bolåneräntor. Alla andra gjorde som statsministern sa: bet ihop.

Med ett snabbt centralt avtal skulle förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare lokalt och regionalt kunna hanteras lika snabbt och löneökningarna ändå hinna komma in på lönekontot i maj-juni. Precis som för nästan alla andra vars löner också förhandlats under våren.

Vi vill ha våra pengar, vi BEHÖVER våra pengar!

Men beskedet från Karlstad kommun till Kommunal är att medlemmarna kommer att få vänta i YTTERLIGARE ett halvår innan den nya lönen betalas ut. Totalt alltså nästan åtta månaden efter att allt var klart på central nivå.

Om kommunalarna i Karlstad inte är vansinniga på denna behandling, kan jag dela med mig av min ilska som räcker till oss alla! Och om åtta månaders påtvingad väntan på den nya lönen inte räcker för att väcka ilska, lär reaktionen från kommunen förhandlingschef göra jobbet.

Beatrice Rodin förklarar för VF – och för sin förhandlingsmotpart inom Kommunal – att man ”frågat ute i verksamheterna om cheferna hinner med lönesamtal och fått höra att det inte hinns just nu”. Och utan lönesamtal, ingen ny lön.

Nämen då så, ni har frågat cheferna och det ”hinns inte”. Då får väl de anställda vänta … i åtta månader?!

Kommunals lokala ordförande Lina Bååth pekar på att det förstås är lika stressigt för chefer i bland annat näraliggande Örebro, men att man där då valt att helt enkelt säga till cheferna att prioritera lönesamtalen.

I Örebro behöver kommunalarna inte vänta till november.

Kommunal lokalt har även försökt snabba på utbetalningarna med motförslaget att helt sonika fördela lönepotten jämnt, drygt 1100 kronor i månaden till alla medlemmar, och sikta på lönesamtal och individuella fördelningar inför att nästa års påslag förhandlas.

Men nej, det finns faktiskt en policy om ”individuell och differentierad lönesättning”, låter förhandlingschefen hälsa.

Hur ser kommunens policy ut för att blåsa sina anställda på löneförhöjningar?

Att det sen i november blir många månaders retroaktiv utbetalning som det kommer att dras en hög marginalskatt på, ser inte Karlstad kommun heller som några problem. ”Det rättas till i deklarationen”, förklarar förhandlingschefen.

Visst, räknar man med runt 1100 kronor i månaden i påslag, handlar det väl ”bara” om knappt ett par tusen kronor för mycket som betalas in i skatt. Men då ska kommunalarna tvingas vänta ytterligare ett halvår på att få tillbaka skatten som drogs. För att kommunen inte tycker det är prioriterat att få ut de nya lönerna till de anställda.

”I den bästa av världar hade vi kunnat betala ut löneökningen redan i april. Men det blir så här ibland av olika anledningar”, är den nonchalanta sluthälsningen från Karlstad kommun till tusentals kommunanställda.

Okej, om vi inte siktar på att vara den bästa av världar utan nöjer oss med att vara den näst bästa eller nästnäst bästa, är det verkligen helt orimligt att få sin nya lön utbetalad inom ett halvår?!

Kommunanställda får vänta till i november på löneökningen: ”Inte rimligt”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareAvtalKarlstadKarlstads kommunKommunalLönerSkatter