Hoppa till huvudinnehållet

Annie, 16 och Jill, 17 åker A-traktor i hemtjänsten: ”Det kändes speciellt”

Publicerad:
Årjängstjejerna Annie Larsson, 16, och Jill Hammarström, 17, kör runt i arbetet i sin A-traktor.
Årjängstjejerna Annie Larsson, 16, och Jill Hammarström, 17, kör runt i arbetet i sin A-traktor. Foto: HP Skoglund

De jobbar i hemtjänsten. Inget konstigt med det, men till skillnad från sina kollegor kör Årjängstjejerna Annie Larsson, 16, och Jill Hammarström, 17, runt i en A-traktor.

Årjäng har som många andra kommuner haft svårt att få ihop sommarbemanningen inom hemtjänsten. Därför föreslog kommunens områdeschef Viktoria Larsson att även ungdomar som är under 18 år skulle hjälpa till.

– Men eftersom de inte får ha B-körkort undrade jag om de kunde använda sina A-traktorer i tjänsten i stället, säger Viktoria Larsson.

Fem ungdomar nappade på idén. Två av dem är Annie Larsson och Jill Hammarström som är på väg att avsluta sitt första gymnasieår.

– Jag tyckte att det verkade bättre än mitt tidigare jobb där jag tog hand om disken, säger Annie Larsson.

– För mig var det skönt att veta att jag skulle få ett sommarjobb, säger Jill Hammarström.

Ovant i början

Eftersom de inte är myndiga har de inte tillåtelse att göra alla uppgifter som ordinarie personal gör. Den unga duons bidrag handlar i stället om serviceinsatser som att städa, tvätta, handla och ta ut brukaren på promenad.

– Det är bara skönt med specifika arbetsuppgifter och vi har kommit in i rutinerna, säger Jill Hammarström.

Deras unga ålder gör att de måste arbeta två och två. Under våren har de provjobbat och under arbetspassen använder de Annie Larssons A-traktor.

– Jag hade aldrig hört att det gick att använda en A-traktor som jobbfordon och i början kändes det speciellt att köra den i tjänsten. Nu har vi vant oss och jag älskar att köra epa så för mig är det en lyx att göra det i arbetet, säger Annie Larsson.

Vad säger brukarna?

– En av dem sa att vi åkte i en ”lång brun brummande bil”, säger Jill Hammarström.

Jag hade aldrig hört att det gick att använda en A-traktor som jobbfordon.
Annie Larsson

För långsamt ibland

Eftersom det tar längre tid att färdas med a-traktor än med bil patrullerar tjejerna endast de centrala delarna av Årjäng.

– Det skulle ta för lång tid om vi till exempel skulle åka ut till en brukare i Sillerud, säger Annie Larsson.

För även om tjejerna trivs jättebra med sitt fordon så kan de irritera sig på det.

– Vissa gånger känns det som att det går alldeles för långsamt, säger Annie Larsson.

Men nästa år fyller båda 18 år.

– Jag kan mycket väl tänka mig att arbeta inom hemtjänsten nästa sommar också. Men då ska jag köra bil, säger Jill Hammarström.

Fram till dess får hon och Annie Larsson ta sig fram med hjälp av A-traktorn. Lagom till sommararbetet kommer de också att få en skylt på fordonet där det står ”vi hjälper hemtjänsten”.

– Det ska bli jätteroligt att komma i gång på allvar. Vi blir glada av att de äldre tycker det är roligt när det kommer yngre personer till dem, säger Annie Larsson.

De jobbar i hemtjänsten. Inget konstigt med det, men till skillnad från sina kollegor kör Årjängstjejerna Annie Larsson, 16, och Jill Hammarström, 17, runt i en A-traktor.
De jobbar i hemtjänsten. Inget konstigt med det, men till skillnad från sina kollegor kör Årjängstjejerna Annie Larsson, 16, och Jill Hammarström, 17, runt i en A-traktor. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ÅrjängHemtjänstVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.