Hoppa till huvudinnehållet

Alliansens motdrag: ”Flytta pengar från kommunikation till kärnverksamhet”

Publicerad:
Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) vill satsa mer pengar på välfärden i sin gemensamma budget.
Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) vill satsa mer pengar på välfärden i sin gemensamma budget. Foto: Morgan Schmidt

Den borgerliga alliansen i Karlstad vill satsa mer pengar på kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.

Pengarna ska bland annat tas från kommunens kommunikationsbudget.

– Jag tror att de flesta Karlstadsbor bryr sig mer om kärnverksamheten än om Karlstad har en reklamkampanj mindre, säger Erik Nilsson (KD).

När Karlstads borgerliga allians – bestående av M, KD och L – under fredagen presenterade sin budget så var det i en lite ovan roll: som opposition. Efter en lång rad mandatperioder vid styret fick de den här gången nöja sig med att presentera ett utmanarförslag till det sittande styrets budget.

Det var också lite ovant att det i år handlar om en budget i ett ekonomiskt läge som för första gången på länge ser problematiskt ut för kommunens del.

– Vi har en bekymmersam situation, helt klart, men då är det också viktigt att vi försöker att bibehålla nivån på det som är vår kärnverksamhet. Det är också därför som vi i det här budgetförslaget läger mest krut på vård, skola och omsorg, säger Alexander Torin, oppositionsråd för Moderaterna.

Höjda ersättningar

När det gäller vård- och omsorgsdelen vill alliansen bland annat skjuta till cirka en miljon kronor för att kunna höja ersättningarna till de som befinner sig i daglig verksamhet.

– Där ligger ersättningen i dag väldigt lågt och med de här pengarna kan vi öka den ersättningen med 40 procent, säger Erik Nilsson.

De vill också satsa tio miljoner kronor per år i trygghetsskapande åtgärder.

– Sanera klotter, ta bort skymmande buskage, se över belysningen. Det handlar om den typen av åtgärder som får en kommun att kännas trygg och som vi vill fortsätta att satsa på, säger Erik Nilsson.

Alliansen vill också behålla pengarna för vägunderhåll, vilket är en post där de styrande valt att sänka ambitionsnivån i sin budget för att spara 55 miljoner kronor.

– Det tycker vi är en konstig prioritering. Vi vill se till att det är gott skick på det vi har, snarare än att vi satsar på att bygga nytt. Det är viktigt att vägar och cykelvägar är i gott skick, säger Alexander Torin.

Förhindra utanförskap

Ett annat område där allianspartierna vill storsatsa är skolan. Där skjuter de till 13 miljoner mer än det rödgröna styret.

– Där vill vi fortsätta satsningen på mindre grupper i förskolan och vi har även avsatt pengar till tidigt stöd inom elevhälsan. Det handlar mycket om att förhindra att barn och unga hamnar i utanförskap, säger Niklas Wikström, kommunstyrelseledamot för Liberalerna.

Det finns naturligtvis en lång rad andra prioriteringar och satsningar som allianspartierna vill göra, men riktningen på dem är alla densamma: det handlar om att prioritera kärnverksamheten i tuffa tider.

– Hela den här satsningen som vi vill göra är på de mjuka förvaltningarna. Det är på välfärdsområdet, säger Niklas Wikström.

Minska ambitionerna

Det som partierna vill dra ned på för att klara sitt budgetförslag är bland annat miljöstrateger ute i verksamheterna och på kommunikationssidan.

– Där vill vi se att kommunen drar ned på ambitionerna. De gör ett bra jobb, men vi vill istället prioritera andra verksamheter som har större behov. Vi ser att det går att flytta pengar från kommunikation till kärnverksamhet, säger Alexander Torin.

Alexander Torin framhåller också att det rådande ekonomiska läget gör att de inte lanserar några vidlyftiga storsatsningar.

– Det handlar snarare om att bibehålla nivån på välfärden än några stora ambitionshöjningar, säger han.

Budgeten för Karlstads kommun kommer att behandlas politiskt under juni månad.

Första grönröda budgeten ger satsningar i hela Karlstad: ”Det mesta blir bättre”Efter ekonomiska stålbadet – nu måste nämnden spara på nytt: Saknas 28 miljonerDrastisk försämring av kommunens ekonomi – får ta 100 miljoner av sparat kapitalMer än 100 miljoner back i Karlstad när regeringen vägrar hjälpa

Artikeltaggar

Alexander TorinAlliansenBudgetarEkonomiErik NilssonKarlstadKarlstads kommunKristdemokraternaLiberalernaModeraternaNiklas WikströmOmsorgSkolorVård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.