Hoppa till huvudinnehållet

Man våldtog 14-åring – nästan två år senare avslutas fallet

Publicerad:
Foto: Magnus Andersson/TT

I juni 2021 blev en då 14-årig flicka våldtagen av en 20-årig man. Rättsprocessen efter våldtäkten har varit en lång historia – men nu får den äntligen ett avslut.

För 23 månader sedan blev en 14-årig flicka våldtagen på en fest och eftersom gärningsmannen då var 20 år gammal har brottet rubricerats som våldtäkt mot barn.

I november 2021 dömdes mannen i Värmlands tingsrätt för våldtäkten och olovligt anskaffande av alkohol. För det skulle han avtjäna ett och ett halvt år i fängelse – samt betala skadestånd på 115 000 kronor till den målsägande flickan.

Men domen överklagades till hovrätten som inte tog upp målet förrän sent på hösten 2022 – något som flickans mamma tidigare ställt sig mycket kritisk till. Hovrätten valde att skärpa straffet med ytterligare två månaders fängelse och 25 000 kronor i skadestånd.

När deras dom kom i början av november 2022 trodde målsägarsidan att fallet äntligen var klart – men fram tills nu har de fått vänta ytterligare på ett avslut. Den tilltalade mannen, som nu är 23 år gammal, överklagade till Högsta domstolen som först nu har meddelat att de inte ger prövningstillstånd.

– Det har varit en riktigt jobbig tid, men jag är så oerhört lättnad nu så det finns inte, säger flickans mamma.

LÄS OCKSÅ:

Ville bli friad – men hovrätten skärper straff för våldtäktsmanVåldtäktsman fri i väntan på hovrätten – i ett halvår till: ”Helt jävla sjukt”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseHögsta domstolenÖverklagandenVåldtäktVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.