Hoppa till huvudinnehållet

VM-medaljör och tv-profilen kommer till populära tävlingen: ”Håller en hög nivå”

Publicerad:
Sophie Wilhelmsson ser fram emot att få öppna portarna till Wermland Equestrian Games på nytt.
Sophie Wilhelmsson ser fram emot att få öppna portarna till Wermland Equestrian Games på nytt. Foto: Jonas Griberg

Intresset är som vanligt stort för Wermland Equestrian Games.

Och återigen blir det stjärnglans över tävlingen som får besök av en VM-silvermedaljör.

– Vi kan bjuda på något unikt, det är därför de stora namnen vill komma hit, säger tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson.

Hon har bossat av tävlingarna söder om Karlstad sedan 2014 och sett med ega ögon hur hästfesten lockat cirka 10 000 åskådare de senaste åren. Wermland Equestrian Games rankas i ryttarnas ögon som en av landets bästa tävlingar.

Anledningen: En unik anläggning, förklarar Sophie Wilhelmsson.

– Läget vid vattnet och kvalitén på banorna gör väldigt mycket. Ryttarna brukar säga att varje år de kommer tillbaka ser dem något nytt. De förklarar att det känns som att vi alltid gör något av startavgiften, vi väntar inte bara. Vi sköter verkligen anläggningen.

– Sedan hade det såklart inte gått utan alla sponsorer och ideella krafter, det är det hundratals personer varje dag som ser till att detta blir bra. Sedan får vi ofta höra att ryttarna gillar Värmland, de tycker att dialekten är härlig, haha.

”Hög kvalité

Det enorma trycket, jodå det finns fortfarande.

I skrivande stund är 359 ryttare och 662 hästar anmälda, vilket betyder cirka 1 700 starter den 8-11 juni.

41 av dem tillhör huvudattraktionen Swedish 7-Star Spring Tour där ekipagen har chans att kvala in till Falsterbo Horse Show.

Där finns det också en hel del välbekanta namn som blad annat Fredrik Jönsson som vann silver i lag-VM 2018, Niklas Ivarsson som vann utomhus-SM för seniorer, Emma Emanuelsson som tävlat flitigt på den internationella scenen och André Brandt som i början av året blev uttagen till att rida prestigefyllda Saut Hermès i Paris.

– Vi är jätteglada att så många etablerade ryttare väljer att komma till oss, det kommer bli en fin och hög kvalité i den klassen, säger Sofie Wilhelmsson som hade hoppats på fjolårets affischnamn, Peder Fredricson, även i år.

Fredrik Jönsson har merter från såväl landslaget som VM, och snart kommer han till Hammarö.
Fredrik Jönsson har merter från såväl landslaget som VM, och snart kommer han till Hammarö. Foto: MATHILDA AHLBERG

– Hans son tar studenten i Kristinehamn så han kan tyvärr inte komma. Han måste vara på plats torsdag-fredag och kunde inte bara ta med hästarna på lördagen. Men Peder skulle försöka komma förbi och hälsa i alla fall.

Succé i tv

Pontus Hugosson, som gjort succé i tv-programmen ”Bonde söker fru” och ”Talang” där han tog sig till finalen efter ett uppträdande på rullskridskor tillsammans med en ponny.

28-årinen från Kungsbacka tävlar vanligtvis i fälttävlan men kommer på Hammarö att rida det populära Autowåx derby som är en del av kvalet till Falsterbo Horse Show.

– Det är både vanliga hinder och fälttävlan-hinder som ekipagen rider, det är väldigt kul att kolla på.

Unga talanger på plats

Men det är inte bara landslagsmeriterade ryttare som kommer till Hammarö.

Även hemmaklubben har ett gäng lovande ekipage på plats, bland dem finns Ella Gustafsson som kommer rida på 1.30-touren.

Dessutom finns två unga 11-åringar i Selma Sääv och Litzia Andersson som kommer tävla i Falsterbo Pony Equitation.

Litzia Andersson och Selma Sääv kommer rida C- respektive B-ponny på sin hemmabana.
Litzia Andersson och Selma Sääv kommer rida C- respektive B-ponny på sin hemmabana. Foto: Jonas Griberg

Klassen är till för de som är i början av sin tävlingskarriär och lyckas man riktigt bra får man rida final på Falsterbos tävlingar senare i sommar.’

I denna klass rider man på antingen B- eller C-ponny, vilka är de minsta ponnyekipagen

– Min målsättning är att rida en bra runda. Jag ska göra det så noggrant som möjligt så att det blir så bra som möjligt, säger Selma Sääv som kommer rida B-ponny.

– Mitt mål är att komma runt felfritt och lära mig bana ordentligt, tillägger Litzia Andersson som i sin tur kommer sitta på en C-ponny.

Artikeltaggar

HammaröHästsportPeder FredricsonSophie WilhelmssonWermland Equestrian Games

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.