Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan som ska basa över alla musiker: ”Jag är mycket hedrad”

Publicerad:
Karin Inde är ny förbundsordförande för Svenska musikerförbundet.
Karin Inde är ny förbundsordförande för Svenska musikerförbundet. Foto: Thron Ullberg

Karin Inde är ny ordförande för Musikerförbundet.

Värmländskan blev enhälligt vald på onsdagens förbundsmöte.

– Jag är mycket hedrad för förtroendet och kommer att göra allt jag kan för att ta vidare Jan Granviks gärning, säger hon i ett pressmeddelande.

Karin Inde, som är född i Karlstad, är för den breda allmänheten mest känd som jazzsångerska och kompositör. De senaste tio åren har hon verkat för att förbättra villkoren för musiker inom bland annat Svenska artisters och musikers intresseorganisation (SAMI), Musikvsverige, Musikcentrum och Svensk Jazz.

I november 2021 valdes hon till ordförande för Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd (Klys), där Musikerförbundet ingår. Ett uppdrag hon lämnar nu när hon blir heltidsanställd förbundsordförande för Svenska musikerförbundet där hon efterträder Jan Granvik.

– Förbundet ska fortsätta nå fram till ansvariga beslutsfattare och höras i opinionen. För att det ska fungera långsiktigt behöver vi ha med oss fler av landets musiker, som verkligen ser att vi stärker både oss själva och varandra om vi går tillsammans, säger Karin Inde i pressmeddelandet och fortsätter:

– Överst på listan nu står flera saker, men det mest akuta är att fortsätta trycka på för att Sverige ska införa en så kallad oavvislig ersättningsrätt. En lag om ersättning direkt till musikutövarna från de stora techjättarna som under lång tid har blivit och fortsätter blir rika på musikernas bekostnad. Vi följer med spänning utvecklingen i Belgien där en lag om en sådan ersättning införs i detta nu.

Artikeltaggar

BelgienJazzKarin IndeKarlstadKompositörMusikNöje/KulturSvenska musikerförbundet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.