Hoppa till huvudinnehållet

Trots nytt boende – alla med demens får inte plats: ”Täcker behovet”

Publicerad:
Hälften av demenspatienterna i Eda kommer inte att rymmas på på kommunens boenden.
Hälften av demenspatienterna i Eda kommer inte att rymmas på på kommunens boenden. Foto: Malin Bring/Genre/Arkiv

Till hösten invigs det nya demensboendet i Charlottenberg. Men siffror visar att det finns dubbelt så många personer med demens i Eda kommun än vad det kommer att finnas vårdplatser.

– Enligt våra beräkningar ska boendeplatserna räcka. Dessutom finns det beredskap för fler, säger Bertil Börjeson (HEL), ordförande i socialnämnden i Eda kommun.

Ifjol började det nya demensboendet att byggas och totalt kommer vårdinrättningen att rymma 24 nya platser. Det kan läggas till de 37 som redan finns i kommunen. Men enligt kommunens egna uppgifter finns det i dag drygt 120 personer med en konstaterad demensdiagnos. Hälften av dessa patienter kommer alltså inte att rymmas på boendena.

– Om du bara jämför antalet patienter med antalet vårdplatser stämmer det. Men så ser inte verkligheten ut. I diagnosen demens finns ett brett spektrum. De med mild demens klarar av att bo hemma med stöd av hemtjänst och sedan finns det även en naturlig avgång i och med att folk dör av sjukdomen, säger Bertil Börjeson.

Bertil Börjeson, ordförande i socialnämnden, säger att fler platser har byggts och kan öppnas vid behov.
Bertil Börjeson, ordförande i socialnämnden, säger att fler platser har byggts och kan öppnas vid behov. Foto: Joachim Lagercrantz/Arkiv

Fler platser finns

Vårdplatserna på demensboendet i Charlottenberg kommer att öppnas i etapper. Åtta står klara vid invigningen, ytterligare åtta ska vara tillgängliga kommande vinter och de återstående platserna fylls nästa sommar.

– När vi ser till den förväntade befolkningsutvecklingen och antalet diagnoser täcker vi behovet, säger Bertil Börjeson.

Han säger att kommunen har garderat sig ifall det ändå skulle visa sig att platserna är för få.

– På det nya boendet byggs 16 platser till. Om de skulle behövas så tar vi ett beslut om att öppna dem också.

Kommer ni att klara av bemanningen?

– Ja, det blir inga problem. Rekryteringen för den första etappen är färdig och sedan gör vi en ny anställningsprocess för etapp två och tre.

Rekryteringen för den första etappen är färdig och sedan gör vi en ny anställningsprocess för etapp två och tre.
Bertil Börjeson

Ekonomi som blöder

Enligt beräkningar väntas utgifterna för demensboendet ligga runt 166 miljoner kronor, men Bertil Börjeson tror att kostnaderna snarare landar på uppemot 200 miljoner. Gigantiska pengar för en kommun vars ekonomi blöder och detta år väntas visa ett underskott på drygt 17 miljoner kronor.

– Underskottet är jätteoroväckande. Men boendet är ett måste för att vi, i enlighet med lagen, ska kunna tillhandahålla den vård och omsorg som krävs för våra medborgare.

Börjeson säger också att det är ett måste att verksamheten för vård och omsorg får utökade ramar från kommunfullmäktige de kommande åren.

– Det är förutsättningar för att vi ska kunna driva boendet. Vård och omsorg väntas ha ett underskott på 18 miljoner kronor i år. Kommunfullmäktige har begär att verksamheten ska komma i ram 2023, men den här satsningen måste finansieras på något sätt.

Artikeltaggar

Bertil BörjesonEda kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.