Hoppa till huvudinnehållet

Notan för onsdagskvällens bärsärkagång – uppemot en miljon kronor: ”Fruktansvärt tråkigt”

Publicerad:
Sammanlagt elva stora fönsterrutor har förstörts på Älvstranden bildningscentrum och polisen grep en man i 20-årsåldern på platsen under onsdagskvällen.
Sammanlagt elva stora fönsterrutor har förstörts på Älvstranden bildningscentrum och polisen grep en man i 20-årsåldern på platsen under onsdagskvällen. Foto: Privat

Elva stora fönster och två entrédörrar slogs sönder.

Skadegörelsen på ÄBC sent på onsdagskvällen för med sig rejäla kostnader.

– Ett fönster ligger i häradet runt 80 000-85 000 kronor att byta, säger Conny Meijer, fastighetschef på Hagfors kommun.

Ta den summan gånger elva och lägg därtill de båda entrédörrarna och du är uppe i lite drygt en miljon kronor. Det är mer än vad Hagfors kommun har bokfört som skadegörelse under de senaste fem åren – tillsammans.

– Polisanmälan är gjord för den tog polisen direkt när de var där. Nu får vi vända oss till vårt försäkringsbolag för att se om vi kan få hjälp för det här blir en stor kostnad och som inte är budgeterad på något sätt, säger Conny Meijer.

Han blev själv uppringd av fastighetsskötaren på Älvstranden bildningscentrum vid 22-tiden.

– Så jag åkte ut till honom och såg omfattningen, säger han.

– Vi var tre personer från fastighetsenheten som var där och tog reda på glas och splitter, för skolan pågår ju som vanligt så vi var tvungna att ta bort så mycket som möjligt. Och vi fick väldigt bra hjälp av Hamu glas som också kom ut och hjälpte oss att sätta upp täckskivor i glas över det som är trasigt. Så de ska ha en stor eloge.

Skadegörelsen är omfattande och kommer kosta uppemot en miljon kronor att åtgärda.
Skadegörelsen är omfattande och kommer kosta uppemot en miljon kronor att åtgärda. Foto: Privat

Conny Meijer avvek lite tidigare, men han har fått till sig att arbetet pågick ett par timmar efter midnatt.

Vad tänker du kring det här?

– Fruktansvärt tråkigt. Jag vet inte vad jag ska säga, men det är en person som har slagit sönder en massa fönster och det kanske har med psykiskt mående att göra och det kanske spelar in. Men det är som det är och vi får försöka hantera det på bästa sätt. Det som är lite tråkigt också är att det är långa leveranstider på fönstren, det är inte sådana som finns hemma i lager direkt.

Risken finns att skolbyggnaden ser ut så här även när höstterminen drar igång i augusti, påpekar han.

Fönstren är stora och med långa leveranstider på dem finns risken att de inte hinner bytas ut före det att hösterrminen börjar i augusti.
Fönstren är stora och med långa leveranstider på dem finns risken att de inte hinner bytas ut före det att hösterrminen börjar i augusti. Foto: Privat

Polisen grep en man i 20-årsåldern på onsdagskvällen efter att flera vittnen reagerat och slagit larm om den pågående händelsen, som man i nuläget rubricerar som grov skadegörelse.

LÄS MER:

Bränder och krossade rutor – här har kommunen lagt en halv miljon på skadegörelse

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumBrott, lag och rättConny MeijerHagfors kommunSkadegörelse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.