Hoppa till huvudinnehållet

Moderata ungdomsförbundet: Jämna miljonprogrammens bostadsområden med marken

Publicerad:
Riv de gamla husen och bygg nytt, menar MUF Värmland. Så blir Sverige tryggare. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi tror att genom att göra om och göra rätt i de dystopiska förorternas miljonprogram, kan vi bygga bort segregationen och skapa ett tryggare Sverige, skriver företrädare för MUF Värmland.

Mellan 1965 och 1974 så genomförde Sveriges regering det som i folkmun kom att kallas för miljonprogrammen, detta var ett historiskt misstag. Tanken med att bygga en miljon nya bostäder var att höja standarden på det svenska bostadsbeståndet vilket i sig kan tyckas inte vara en dålig idé.

Problemet med denna idé är att det byggdes alldeles för homogena bostäder där funktionalitet och kostnadseffektivitet var prioriterade framför bra stadsplanering och trivsel. Detta leder till att de allra billigaste bostäderna byggdes i samma förorter vilket idag har lett till att de mest socioekonomiskt utsatta i vårt samhälle koncentreras till samma geografiska yta.

För de som följt samhällsutvecklingen gällande integration, bostadssegregation och kriminalitet så kommer det inte som någon överraskning att dessa samhällsproblem är som mest inrotade i dessa miljonprogram.

Trångboddhet, dålig planering med massvis med döda ytor och en estetik som närmast påminner om George Orwells 1984 eller DDR bidrar till att invånarna känner sig alienerade från majoritetssamhället. Speciellt för unga i miljonprogrammen så blir utanförskapet särskilt påtagligt då det enda de ser är att alla runt om har det socioekonomiskt sämre ställt förutom de kriminella gängen som åker runt i lyxbilar.

Vi ser också stora renoveringsbehov av dessa miljonprogram som uppskattas kosta skattebetalarna 500 miljarder kronor enligt Boverket. För att trygga dessa brottsutsatta och segregerade bostadsområden så har MUF Värmland ett omfattande förslag, jämna dem med marken.

I Paris har de rivit utsatta förorter liknande de svenska miljonprogramsområdena och byggt helt nya bostadsområden. Där har man ersatt en modernistisk stadsplanering med klassisk kvartersstad i traditionella arkitektoniska stilar. Där har man samtidigt ökat det privata ägandet av bostäderna och resultatet har varit mycket gott.

När man bygger kvartershus med butiker i bottenplan leder det till ökat liv och rörelse vilket bidrar till en högre upplevd trygghet. Genom att prioritera grönytor och ett varierat fastighetsbestånd skapar man välmående samt ett blandat socioekonomiskt område. Genom god belysning för att öka den upplevda tryggheten under dygnets alla timmar, inte minst för kvinnor så skapar vi bättre bostadsområden där alla kan känna sig hemma.

Vi tror att genom att göra om och göra rätt i dessa områden kan vi bygga bort segregationen och skapa ett tryggare Sverige.

Arkitekturen och stadsplaneringen måste i högre grad spegla människors önskan över hur våra städer ska se ut. I en undersökning från Novus vill en stor andel av svenska folket att det byggs mer i klassisk stil, trots detta byggs idag ytterst lite i klassisk stil. Därför behöver vi helt omvandla stadsbilden i våra utsatta miljonprogram.

Sverige behöver en ny och bättre bostadspolitik, vi behöver riva utanförskapsområdena och bygga nya välplanerade bostadsområden där trivsel och trygghet tillåts stå i fokus.

Jesper Holmgård, första vice distriktsordförande i MUF Värmland

Jakob Roslund, distriktssekreterare i MUF Värmland

Carl Hammar, ledamot i distriktsstyrelsen i MUF Värmland

Artikeltaggar

BostäderBoverketMUFSamhälleStadsplaneringSveriges regeringVärmlands län