Hoppa till huvudinnehållet

Ludwig, 18, om balansen mellan skola och jobb: ”Tufft ibland”

Publicerad:
Foto: John Philip Jakobsson

Att plugga och samtidigt jobba vid sidan av är vanligt bland unga vuxna. Men att få tiden att räcka till kan vara svårt.

– Det kan vara tufft ibland, man ska också ha tid till fritid och träning, säger Ludwig Lipkin.

Jag träffar Ludwig, 18, i Sundsta- Älvkullegymnasiets skolbibliotek. Vi slår oss ned vid ett bord som är omringat av höga bokhyllor. Det är en väldigt tyst och lugn miljö men det är inte alltid lugnt i Ludwigs liv.

Han studerar nämligen sitt sista år på Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggnad och miljö. Samtidigt har han ett extrajobb vid sidan av studierna – som telefonförsäljare på företaget Pec i Karlstad.

Ludwig nämner att många unga väljer att lägga fritiden på att jobba på grund av pengarna. Visst får gymnasiestudenter studiebidrag, men Ludwig tycker inte riktigt att det räcker. En annan anledning till att man väljer att jobba innan man har tagit studenten kan vara att man vill testa på arbetslivet.

Lätt att få jobb

För ungdomar är det lätt att hitta jobb, menar Ludwig.

– Om man letar efter jobb så finns det jobb, säger han.

Han säger också att han tror att fler unga väljer att jobba vid sidan av sina studier nuförtiden eftersom saker och ting har blivit dyrare.

– Många vill ha dyra kläder och vill hitta på mycket aktiviteter. Det kostar.

Ludwig påpekar sedan också att vissa kan ha dåligt med pengar hemma och därför har de inget val annat än att jobba – så de kan hjälpa till i familjen.

Han fortsätter med att nämna att han själv pressar sig själv till att jobba. Han vill kunna spara ihop pengar till studenten och alla kostnader den medför.

Påverkar

När elever väljer att lägga mycket av sin fritid på jobbet kan det påverka deras prestation i skolan, tror Ludwig.

– Skolan ska man prioritera och eftersom jobbet tar upp väldigt mycket tid som man hade kunnat lägga på plugg kan det påverka skolan.

Ludwig nämner att han får väldigt dåligt med sömn om nätterna och det kan bero på att han går långa dagar i skolan och sedan jobbar resten av kvällen. Det kan ta väldigt mycket energi och då räcker inte sex timmars sömn för att kunna genomgå samma långa dag igen. Så det är extra viktigt är det att finna balans mellan allting, komma ihåg att ha tid för plugg eller bara ta det lugnt, säger han.

John Philip Jakobsson

Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Läs mer om den satsningen här:

VF satsar på unga – inleder samarbete med medieelever: ”Betyder mycket för oss”

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietKarlstadSkola och utbildningStudentenStudenterStudiebidragSundstaSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.