Hoppa till huvudinnehållet

Larsson (M) om statsbidrag till regionerna: ”Viktigare att bekämpa inflationen”

Publicerad:
Fredrik Larsson (M) är regionråd i opposition i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Regeringen kommer att ta ansvar för regionernas ekonomi.

Det är oppositionsrådet Fredrik Larsson (M) övertygad om.

Men.

– Regeringens viktigaste uppgift är att bekämpa inflationen. En procent i inflation betyder mellan 50 och 100 miljoner kronor för Region Värmland, säger han.

Region Värmlands ekonomi blöder – och det rejält. Den ekonomiska rapport som lades fram för politikerna på tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen visar att om inget görs pekar delårsbokslutet på ett negativt årsresultat på 960 miljoner kronor.

Regiondirektören Peter Bäckstrand presenterade på mötet en åtgärdsplan som över tre år skulle spara en dryg miljard. Den är emellertid framtung och skulle ge en besparing på 120 miljoner under 2023. Det är inte tillräckligt för att få ner underskottet till ”bara” 500 miljoner, vilket är regionens ambition.

Åsa Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, och Peter Bäckstrand efterlyste i gårdagens VF statlig hjälp i höstbudgeten. Fredrik Larsson är delvis inne på samma spår.

– Regeringen kommer att ta ansvar, säger han och lägger till:

– Men nivåerna är så höga att det är omöjligt för regeringen att kompensera för allt. Det viktiga för oss är att fokusera på vad vi kan göra själva och kan dessutom regeringen vidta åtgärder för att minska inflationen blir den ekonomiska effekten större än vad vi kan få i bidrag.

Tydligare strategi

Fredrik Larsson anser att det enda riktiga är att fokusera där regionens kostnader är som störst, nämligen på personalsidan.

– Tar man inte tag i det på allvar blir det svårt att hejda kostnadsutvecklingen.

Han vill se en tydligare strategi från högsta ort.

– Så att vi verkligen anställer rätt medarbetare med rätt kompetenser för de behov vi har. Det är orimligt att vi ska vara drygt 700 fler anställda i dag än 2019 samtidigt som upplevelsen av tillgängligheten till vård inte är så väldigt mycket bättre, säger han och lägger till att 2019 var före pandemin.

I mars 2023 hade regionen 8 385 anställda.

– Den enskilda medarbetaren gör vad den kan, det är på systemnivå det blir krångligt, säger Fredrik Larsson och pekar på att regionen på en månad, mellan januari och februari i år, ökade antalet sjuksköterskor med 35 heltidstjänster.

– Det här 35 sjuksköterskorna gör säkert jättebra saker på olika platser i organisationen men med rätt organisation skulle vi kunna ha ytterligare två vårdavdelningar öppna och inte behövt hyra in sjuksköterskor för att ha en vårdavdelning öppen.

Fredrik Larsson refererar till den vårdavdelning med hyrsjuksköterskor på Centralsjukhuset som öppnade i början på maj för att lätta på trycket av patienter över sommaren.

Öronmärkta pengar

Han är också kritisk till hur den styrande majoriteten fördelar de 30 miljoner kronor som är öronmärkta för vårdcentraler i budgeten.

– Socialdemokraterna gör en stor sak av att det är en satsning när det egentligen till stora delar är en omfördelning inom systemet som missgynnar de privata vårdcentralerna.

Runt 30 procent av värmlänningarna är listade på en vårdcentral som drivs i privat regi.

– De privata får dela på tre procent av summan. Det gör mig jättebekymrad. För att kunna leverera mer vård behöver vi samarbeta med alla aktörer, säger Fredrik Larsson.

Regionen behöver spara över miljard kronor på tre årRegionen satsar – men siktar på minusresultat 2024: ”Ett utmanande arbete”

Artikeltaggar

BudgetarFredrik LarssonPolitikRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.