Märket sattes tidigt i april, men inte förrän i november kan Kommunals medlemmar anställda inom Karlstads kommun räkna med att få sin löneökning på kontot.
– Det är inte rimligt. Våra medlemmar behöver sina pengar nu, säger Linda Bååth, avdelningsordförande Kommunal i Västra Svealand.
Inte förrän den 27 november räknar Karlstads kommun med att betala ut lönehöjningarna för Kommunals medlemmar, trots att märket sattes tidigt i april. Lönehöjningen kommer då retroaktivt i en klumpsumma – vilket leder till högre skatt på pengarna.
Från Kommunals sida menar man att den långa väntan på pengarna är orimlig.
– Man säger att cheferna inte har tid med lönesamtal, men det har inte varit ett problem i Örebro till exempel, där cheferna är tillsagda att prioritera lönesamtalen, säger Linda Bååth.
När Kommunal hörde om kommunens tidsplan så föreslog man en generell höjning på 1 125 kronor för alla medlemmar.
– Men det blev tvärnej.
Inför semestern
Att inte få ut sin lönehöjning förrän mer än ett halvår efter satt märke kan ställa till problem för Kommunals medlemmar.
– Från kommunens sida tänkte man att det kunde bara bra att få en klumpsumma inför jul, men vi tänker snarare att våra medlemmar behöver ha pengarna inför semestern. Och en matkasse är lika dyr för en Kommunalmedlem som för en HR-chef. Våra medlemmar behöver pengarna, och de behöver dem nu, säger Linda Bååth.
Även Hammarö och Kils kommuner räknar med att betala ut lönehöjningarna i höst, medan övriga kommuner i Värmland får ut lönerna senast i juni.
Beatrice Rodin, förhandlingschef på Karlstads kommun, säger att modellen som Karlstad använder för lönesamtal kan bidra till att det tar längre tid att få de nya lönerna på plats.
– Vi har en policy där man föreslår en ny lön direkt under lönesamtalet. Det gör att man inte kan börja ha samtalen innan märket är satt. Jag kan tänka mig att man inom andra organisationer har kunnat ha första delen av lönesamtalen redan innan märket var satt i april, säger hon.
Tidsbrist
Utöver detta är tidsbrist för cheferna en orsak till att löneförhöjningarna dröjer i Karlstad.
– Vi har frågat ute i verksamheterna om cheferna hinner med lönesamtal och fått höra att det inte hinns just nu.
Och att ge generella löneökningar var aldrig aktuellt?
– Nej. Vi jobbar med lönesättning utifrån hur man presterat under året som gått. Skulle vi ge generella löneökningar skulle vi gå ifrån policyn med individuell och differentierad lönesättning, säger Beatrice Rodin.
Ingen anställd ska dock behöva oroa sig för att förlora pengar på att löneökningen kommer i en klumpsumma och därmed kan beskattas högre, menar hon.
– Det kanske kan kännas så när klumpsumman betalas ut, men det rättas till i deklarationen.
Kan du ha förståelse för Kommunalanslutna som är besvikna över att inte få sin löneökning till semestern?
– Det är klart att i den bästa av världar hade vi kunnat betala ut löneökningen redan i april. Men det blir så här ibland av olika anledningar, säger Beatrice Rodin.