Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads vd: "Folk snackade om Real Karlstad – förhoppningsvis var det ett skämt”

Publicerad:
Thomas Andersson menar att tränarbytet var nödvändigt för att vända på den negativa trenden.
Thomas Andersson menar att tränarbytet var nödvändigt för att vända på den negativa trenden. Foto: Peter Bäcker

Albert Bunjaki ut – Kjell Jonevret och Jonas Rehnberg in.

Karlstads vd, Thomas Andersson berättar i en stor VF-intervju om förändringen, felaktiga synen på klubben och varför man väljer att behålla Bunjaki inom organisationen.

– Vi tror att det här är den bästa lösningen på kort sikt, säger Andersson.

Karlstad Fotboll sparkar Albert Bunjaki – SM-guldtränaren tar överKaptenens skarpa ord till spelarna – efter tredje tränarsparkningen på tre år

Det var en situation som till slut blev ohållbar.

En poäng på de senaste sju matcherna, det blev droppen för styrelsen som under torsdagseftermiddagen meddelade att man gör förändringar på tränarsidan.

Albert Bunjaki, som värvades inför säsongen, får kliva åt sidan.

– Vi har länge haft en intern dialog och även flertalet snack med spelarrådet och enskilda spelare om situationen. I takt med dåliga resultat har vi funderat och försökt bolla olika idéer för att vända trenden. Till slut landade vi att vi behövde göra en förändring på tränarsidan, säger Thomas Andersson när VF tränar honom på Tingvalla IP.

För det är just på anrika Tingvalla som Karlstad Fotboll hade sin träning under torsdagen, ledd av nye assisterande tränaren Jonas Rehnberg.

”Kan höja en grupp”

Kjell Jonevret, han ansluter till Karlstad på fredagsförmiddagen.

Och det är en minst sagt meriterad tränare som klubben får in.

– Jag känner Kjell sedan några år tillbaka. Vi var verksamma samtidigt, han som tränare i Djurgården och jag som sportchef i Hammarby, vi vann ju även SM-guld året efter varandra.

– Våra vägar har korsats en del och han var faktiskt en av de första jag tänkte på när vi ville hitta en ersättare. Kjell är en man med stor erfarenhet och väldigt energirik. Han är väldigt duktig på att få grupper att höja humöret och energinivån, förhoppningsvis kan det leda till att vi börjar prestera på planen.

Var han svårövertalad?

– Nej då. Det gick ganska snabbt efter att det blev skarpt läge. Vi hade nog kanske velat göra en förändring redan inför förra matchen, men vi tog ett par dagar på oss att tänka igenom allt och verkligen känna efter så det blev rätt från båda parter.

Albert Bunjaki får kliva åt sidan.
Albert Bunjaki får kliva åt sidan. Foto: lisa olaison nwt

Att intresset har varit stort kring klubben, det har inte gått Thomas Andersson obemärkt förbi.

– Absolut har det funnits många som haft synpunkter om att vi borde byta tränare, det kan jag lova...

– Men vi fattar våra egna beslut utifrån våra behov och vad vi vill göra med klubben. Sedan är det superkul att så många bryr sig om Karlstad Fotboll och engagerar sig. Vi har haft ett enormt stöd på hemmamatcherna och det hoppas jag fortsätter.

”Vill ha kvar honom”

Albert Bunjaki må ha lämnat sin post som huvudtränare, men trots det blir han kvar i organisationen.

51-åringen från Kosovo, som har kontrakt även över nästa säsong, kommer ansvara för utvecklingen av akademien.

Thomas Andersson förklarar tankegångarna:

– Albert är en fantastisk människa som gjort allt han kan för att lyckas med detta, vi vill gärna ha kvar honom och nu får han ett uppdrag som han haft innan fast i Kosovos fotbollsförbund. Det här bytet har inte vara kontroversiellt på något sätt.

Vad vill ni att tränarförändringen ska ge för effekt på kort sikt?

– Jag hoppas att Kjell och Jonas med sitt ledarskap ska få in mer energi i gruppen och få dem att prestera mycket bättre. Vi känner att det är många spelare som behöver höja sig enormt mycket.

Ur ditt perspektiv, vad är det som inte har klaffat på planen?

– Oj, det är massor av saker. Ingen kommer undan ansvaret för att vi har tagit alldeles för få poäng. Alla i och runt laget är ansvariga på ett eller annat sätt, inte minst spelarna som i allra högsta grad måste komma samman och vara beredda att springa 90 minuter och vinna varje duell.

Blev kallade ”Real Karlstad”

Inför säsongen målades Karlstad upp som en av förhandsfavoriterna till seriesegern.

Det var dock inte så konstigt när man presenterade den ena prestigevärvningen efter den andra.

Karlstad Fotboll är i stort behov av segrar den närmsta tiden.
Karlstad Fotboll är i stort behov av segrar den närmsta tiden. Foto: Tommy Andersson

Men på planen, där är det inte många som kommer undan med ett godkänt betyg, konstaterar Thomas Andersson som tycker folk utifrån haft för höga tankar om laget denna säsong.

– Vi har aldrig haft någon uttalad målsättning om att vinna serien detta året... Visst, vi var förhandsfavoriter från spelbolag och sånt men inte från oss själva. När vi sa att vi har en långsiktig plan och en långsiktig målsättning om att nå Superettan så menade vi det.

– Många snackade inför seriepremiären om ”Real Karlstad”, förhoppningsvis var det ett skämt. Jag vet inte hur många matcher eller träningar de sett av oss, förmodligen gissade de bara. Men med det sagt så var det nog inte många som hade en bild av att vi skulle ligga sist efter tio matcher.

Snabb debut

Redan på fredag får Karlstad chansen att vända på den negativa trenden då Örebro Syrianska gästar Tingvalla IP.

– Vi måste ta oss ur det här knepiga läget, så varför inte börja redan nu?

– De nya tränarna hinner kanske inte sätta sin prägel, men det kanske räcker för att få in lite fart på spelarna.

Artikeltaggar

FotbollIF Karlstad FotbollThomas Andersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.