Hoppa till huvudinnehållet

Fler VMA-tutor i Karlstad ska få Hesa Fredrik att ljuda

Publicerad:
VMA (viktigt meddelande till allmänheten), som också kallas Hesa Fredrik, ljuder den första måndagen klockan 15, fyra gånger per år. Det sker första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
VMA (viktigt meddelande till allmänheten), som också kallas Hesa Fredrik, ljuder den första måndagen klockan 15, fyra gånger per år. Det sker första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Foto: Johan Nilsson/TT

Varningssystemet VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, hörs den första måndagen klockan 15, fyra gånger per år. Från och med 5 juni så kommer fler VMA-tutor låta i Karlstadsregionen.

Karlstad är en av många kommuner som jobbar med att se över var gamla ljudsändare som sänder varningarna sitter, och återaktiverar gamla sändare.

– Det förändrade omvärldsläget har satt nytt fokus på utomhus-varningssystemet. Det finns en del ljudsändare som har varit avstängda sedan nedrustningen på 1990-talet och som vi nu sätter i gång igen. Så bli inte förvånad om det plötsligt tutar där du befinner dig, säger säkerhetskoordinator Malin Larsson, Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap äger systemet, men det är Räddningstjänsten som tar hand om drift och underhåll. Systemet kallas populärt för ”Hesa Fredrik” och kan snabbt nå stora delar av befolkningen vid en allvarlig händelse. Efter kalla krigets slut nedprioriterades del av systemet, men det förändrade omvärldsläget har gjort att det blivit aktuellt att starta gamla ljudsändare och bygga ut.

Artikeltaggar

FörsvarKarlstadMSBRäddningstjänsten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.