Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska landmärket säljas – 1 200 kvadratmeter tingshus är till salu

Publicerad:
Tingshuset byggdes 1939 och har stått i det närmaste orört sedan länets tingsrätter gick samman till en gemensam i februari 2005.
Tingshuset byggdes 1939 och har stått i det närmaste orört sedan länets tingsrätter gick samman till en gemensam i februari 2005. Foto: Daniel Olausson

Det är ett klassiskt landmärke i centrala Sunne.

Nu är det gamla tingshuset till salu – för sju miljoner kronor.

– För Sunnes skull hoppas jag att det kommer in något vettigt, säger mäklaren Martin Backlundh på Fastighetsbyrån.

Uppförd i två våningar plus källare har det gamla tingshuset varit en pampig anrättning i centrala Sunnes södra delar sedan det byggdes 1939. Här hölls rättsliga förhandlingar och prövningar fram till och med sammanslagningen av de värmländska tingsrätterna i februari 2005.

Idag består byggnaden av en yta på över 1 200 kvadratmeter och står i det närmaste orörd interiört. Och på utsidan finns en byggrätt om 1 900 kvadratmeter.

– Själva byggnaden i sig är en sådan som är mäktig i sig själv, säger Martin Backlundh.

– Tänker man på den som köpare så måste man nog ha en tydlig idé med vad man ska göra med byggnaden.

Vad får man göra med den?

– Den är ju anpassad efter en ny detaljplan som trädde i kraft 2021 och det är framför allt bostäder och kontor som den innefattar och som det finns en byggrätt på att bygga ytterligare byggnader. Men det man framför allt har att ta hänsyn till då är att tingshuset ska vara den mäktiga byggnaden på tomten.

Kanske en kombination?

Det Martin Backlundh skulle förespråka är en kombination mellan kontor och bostäder, och han hoppas att det finns en aktör som är intresserad nog för att ta sig an utmaningen.

Objektet har lockat ett stort intresse sedan annonsen lades ut för några dagar sedan och det finns också ett visst konkret intresse.

– Det är nog två som har varit mer konkreta, skulle jag säga. Sedan är det säkert andra som tänker på det, men oftast blir det så med en stor fastighet att jag kanske ser annonsen och behöver ta kontakt med finansiärer först innan jag tar kontakt med mäklare. Men det är i alla fall två som hört av sig och som känns spännande.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerFastigheterFastighetsbyrånMäklareMartin BacklundhSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.