Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju: Wallin om spelet bakom stjärnvärvningarna – så ska laget slutföras

Publicerad:
Rickard Wallin kan glädjas åt att lagbygget mer eller mindre är färdigt – helt klart är det framåt och snart hoppas han allt är officiellt både på målvakts- och backsidan.
Rickard Wallin kan glädjas åt att lagbygget mer eller mindre är färdigt – helt klart är det framåt och snart hoppas han allt är officiellt både på målvakts- och backsidan. Foto: HP Skoglund

Ett lagbygge som snart blir klart.

En forwardssida som definitivt är det – med en förstärkt, ombyggd och omkalibrerad centrallinje.

I en stor VF-intervju berättar sportdirektör Rickard Wallin om vad man lockades av med David Tomásek, Joel Kellmans långa kontrakt och lagdelen som faktiskt förstärkts mer än han själv trodde.

14 forwards var målet, 14 forwards finns nu under kontrakt.

Remi Elie till Linköping, Daniel Viksten vars framtid är oklar, Eric Engstrand till Västerås – ser man till laget i slutspelet är det trion som har lämnat.

In kom först Liam Öhgren från Djurgården, därefter Joel Kellman från Växjö och nu då senast David Tomásek från Sparta Prag.

– Forwardssidan totalt sett känns spännande. Ganska bred – och med lite fler element än vad vi hade i fjol, säger Rickard Wallin.

Samtalen med Mitell och förre publikfavoriterna lockade Tomasek till Färjestad

Två forwards långt fram i laget och en längre bak, det var den shoppinglista sportdirektören hade offensivt i samband med säsongens slut.

Nu förstår jag att Liam Öhgren lönemässigt med sitt rookiekontrakt kanske ligger längre bak, men det känns som även han har potential att vara långt fram i laget han också?

– Ja, vi ser inte Liam långt bak i laget. Det tror jag inte. Utan vi har ändå lyckats bredda och förhoppningsvis spetsa vår forwardssida med de medel vi har. Det har från tränarna funnits en tanke om att ha mer konkurrens i laget, och det tycker jag verkligen att vi har nu. Det ska bli spännande att följa.

Angenäma problem

14 forwards där ingen är med för att "se och lära”, med alla tillgängliga är det meriterade spelare som Tomas Mitell kommer få sätta på läktaren i höst.

Dock behöver i synnerhet inte FBK-fans efter den gångna säsongen påminnas om skador och hur osannolikt det är att alla 14 faktiskt hela tiden är tillgängliga...

– Så är det. Sen går det även upp och ner formmässigt under en säsong. Att då kanske ha lyxen att ge en spelare möjlighet att träna ikapp. Ska man hålla under en hel säsong kan det vara bra att kunna skapa lite luft på sina håll och kanter så det finns kräm kvar när allt ska avgöras.

Tomásek hade egentligen kontrakt med Prag till 2024, men det är inte bara SHL-spelare som har outklausuler för utlandet. I hans fanns möjligheten att bryta det för en flytt till Sverige – och FBK:s nyfikenhet var omedelbart stor.

– Det har funnits ett intresse ett tag, från runt slutet av säsongen. Sen har vår centersida varit under ombyggnad i lite olika sjok sett till hur vi ville formera den. Jag tycker det här är en spelare som är spännande, som det finns en stor uppsida i.

I Sparta Prag har David Tomásek varit en av de bästa spelarna, både i laget och i ligan.
I Sparta Prag har David Tomásek varit en av de bästa spelarna, både i laget och i ligan. Foto: Gian Ehrenzeller

– Men vi har också en stor ödmjukhet att han kommer till en ny liga, det är inte bara att komma till SHL och dominera. Men vi tycker att det finns väldigt mycket i hans spel, de spetsegenskaper han har, som borde kunna passa väldigt bra i SHL.

Något man saknade

Likt Tomas Mitell har Rickard Wallin haft samtal med Tomásek och slagits av hans ambitionsnivå och hunger att ta nästa steg.

– Vi kände båda att det här är något vi ville satsa på. Vi hade ingen högerfattad center, inte riktigt någon så offensivt lagd center, med drag både av att vara playmaker och avslutare, som dessutom har lite storlek. Han ger oss något annat när man sitter och sätter samman potentiella konstellationer.

En pusselbit ni inte hade?

– Ja, lite så. Man behöver inte ersätta någon som lämnat med en exakt likadan pusselbit, då blir det ofta bara en blek kopia. Det här tycker vi, ihop med Joel Kellman som är en mer klassisk centertyp och kanske lite rakare i sitt spel, att vi får olika element i vår centersida tillsammans med Linus (Johansson) och (Marcus) Westfält som är mera tvåvägscentrar. En stabil mitt.

Både Jacob de la Rose och Gustav Rydahl har funnits med som FBK-eftertraktade namn i processen som nu landade i Tomásek och Kellman.

Det känns som ni fick en betydligt mer offensivt lagd centersida än vad det kunde ha blivit?

– Så kan man känna, sen får vi se om det blir utfallet, ler Wallin.

– Den centersidan vi hade under guldsäsongen, den klaffade verkligen under slutspelet där de alla tre var en stor del till att vi gick hela vägen. Men under seriens gång tyckte vi att de var lite lika varandra i spelsättet.

– Utan att ta bort något av de som varit här tidigare tycker vi att den här centrallinjen känns spännande. Speciellt i kombination med de ytterforwards vi har.

Michael Lindqvist får sällskap av både Patrik Lundh och Victor Ejdsell på ytterforwardspositionerna.
Michael Lindqvist får sällskap av både Patrik Lundh och Victor Ejdsell på ytterforwardspositionerna. Foto: PÄR OLERT

En center ut, två in. Hur landade ni i det?

– Vi har ju kvar Victor Ejdsell, men där väljer vi att spela honom från kanten från start. Precis som Patrik Lundh där tanken redan i fjol var att spela honom som ytter. Båda två ser sig själva mer som yttrar än centrar. Sen är det inte troligt att våra fyra renodlade centrar kommer vara friska hela säsongen, så det kommer säkert bli lite plockande.

”Den sämsta statistiken”

Joel Kellman var den näst sista pusselbiten in framåt.

Han kommer med ett färskt SM-guld runt halsen, men han kommer även efter en säsong han själv pratat om han vill ta revansch för.

Hur gick era tankar kring att satsa på honom trots en svagare säsong?

– Vi tittar inte bara på fjolåret, utan vi tittar på vad han presterat över karriären, vilka egenskaper han har och vilken roll vi skulle kunna se honom hos oss. Och det fanns en hel del även i fjol att gilla, om man tittar djupare än att Eliteprospects-scouta och ser mål, assist och plus minus – vilket jag tycker är den sämsta statistiken som finns i hockey.

Wallin fortsätter:

– Joel själv var inte nöjd med sin säsong, bortsett från att han vann och gjorde ett fint slutspel. Det finns en revanschlusta hos honom som gör att han kommer hit för att visa att han är en jäkligt duktig center i SHL. Vi lägger ingen press på honom, men vi tror starkt på honom.

Joel Kellman och Joel Nyström, nästa säsong blir de lagkamrater.
Joel Kellman och Joel Nyström, nästa säsong blir de lagkamrater. Foto: FREDRIK KARLSSON

– När möjligheten dök upp, att han skulle flytta på sig, kändes det som en bra situation för båda parter. Vi hittade varandra rätt snabbt.

Går vi djupare är ju hans underliggande siffror även i fjol betydligt bättre än produktionen?

– Du har gjort din hemläxa, ler Wallin.

– Det är klart det finns en del att titta på där, med olika infallsvinklar. Vi har gjort vår hemläxa på hur vi tyckte det såg ut spelmässigt och landade i att vi tror det finns mer att hämta. Nu hoppas vi att vi har rätt i det, vi ska ge honom en miljö där han får spela till sina styrkor. En etablerad, stabil SHL-center i ”sämsta fall” tycker vi – men med en klart större uppsida än så.

Förklarar kontrakten

Tomásek har skrivit ett ettårskontrakt, Kellman skrev omedelbart på till 2026.

– Rätt så enkla förhandlingar båda två. Med Joel kände vi att varför ska han flytta hit och studsa tillbaka på ett ettårskontrakt – vi vill visa att vi tror på honom långsiktigt så då blev det en sån lösning.

– I Davids fall vill han testa SHL ett år. Därav att vi kör på det, så får vi båda se vad vi har. Vi hoppas vi i hans fall kan se ganska tidigt hur det går, ta ett beslut tidigt i så fall om det är så att vi båda vill fortsätta samarbetet.

På backsidan är sju namn klara, Torontobacken Carl Dahlström väntas bli den åttonde.

När är ni officiellt klara med backsidan?

– Den som det vet, ler Wallin.

– Vi har en klar bild över hur den kommer se ut, vi hoppas det ska klarna inom den närmsta framtiden på den sista öppna backplatsen. Det känns ganska tryggt i dagsläget.

En nionde back?

Det är dock inte helt spikat i sten att man i och med det är klara.

– Vi har en liten lupp på Mikael Wikstrand, hur det går framåt med hans rehab.

Hur går den några månader efter operationen?

– Han kämpar på bra, men det är en del rehab kvar. Hur hans kropp kommer svara är svårt att svara på, det vet vi mer när det blir skarpt läge. Det är en sjukt lång rehabperiod han håller på att ta sig igenom – innan den är klar vet man inget helt undra.

Mikael Wikstrand har inte spelat en match på ett och ett halvt år när nästa säsong startar.
Mikael Wikstrand har inte spelat en match på ett och ett halvt år när nästa säsong startar. Foto: Peter Bäcker

I fjol tog ni in Max Lindroth som en extra backup, just för Wikstrand. Kan det bli någon liknande lösning nu med en nionde back?

– Det blir en värdering vi får återkomma kring. Det enkla svaret är att vi hade hoppats att ”Micke” skulle vara frisk och kry och vi skulle veta precis hur det blir redan nu. Vi känner ingen stress, men det finns lite olika scenarion kring vad vi behöver göra.

Kring andra långtidsskadade backen Magnus Nygren finns mindre ovisshet om hans möjlighet att köra för fullt från augusti.

– Ja, han ligger bra med och operationen ser lyckligtvis ut att ha gått bra. Vi hoppas och tror att han ska vara med från start.

Målvaktssidan, hur långt kvar innan den är officiellt klar?

– Lite samma som på backsidan, vi hoppas att det klarnar under den närmsta framtiden. Vi har en bra bild över hur den ska se ut.

JVM-målvakten Carl Lindbom väntas bli den andra målvakten i Färjestads uppsättning.
JVM-målvakten Carl Lindbom väntas bli den andra målvakten i Färjestads uppsättning. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Carl Lindbom från Djurgården är spelaren på väg in, Wallin är fåordig men som VF-sporten berättade redan i går är det faktum att Vegas Golden Knights fortfarande spelar då man nått Stanley Cup-final en faktor att ta i beaktning.

Två veckor till deadline

På tal om NHL, två veckor återstår till den 15 juni. Datumet fram tills då alla spelare i svensk hockey kan lämna för Nordamerika.

Känner du dig orolig på något håll?

– Man måste alltid ha respekt för det datumet när man har bra spelare i laget. Vi får se, det är ett par veckor kvar.

Matt Tomkins va tydlig tidigt med att han ville till NHL, har någon annan flaggat för liknande tankar?

– Nej, egentligen inte. Men det värsta med deadlines är att man ofta måste komma riktigt nära dem innan det verkligen börjar hända saker när det verkligen blir skarpt läge.

Totalt sett med nästan allt klart, hur ser du på lagbygget?

– Vi känner att vi ligger hyfsat med, tycker att vi i min avdelning med Patrik (Hansen, scouten) och Erik (Wilderoth, analytikern) jobbat på riktigt bra och försökt identifiera och fylla på de hål vi haft. Försökt göra laget bättre. Men facit, det får vi i bästa fall i april nästa år. Det är en lång väg att gå innan vi får svar på jobbet vi gjort.

Artikeltaggar

David TomášekFärjestad BK HerrIshockeyJoel KellmanKarriärMikael WikstrandNHLRickard WallinSHLSportVegas Golden Knights

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.