Hoppa till huvudinnehållet

Efter att miljö- och byggchefen sparkats: JO-anmälan mot Kristinehamns kommun

Publicerad:
Marielle Brandlöv Nilsson fick sparken som miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn. Nu får dock JO titta närmare på om allt gått rätt till.
Marielle Brandlöv Nilsson fick sparken som miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn. Nu får dock JO titta närmare på om allt gått rätt till. Foto: Kristinehamns kommun

Miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson fick nyligen sparken, efter att hon riktat anklagelser mot kommundirektören. Nu blir saken ett fall för Justitieombudsmannen (JO).

Anmälaren anser att kommunen brutit mot förvaltningslagen på en lång rad punkter.

Det var tidigare i våras som Marielle Brandlöv Nilsson anmälde kommundirektören Martin Willén för vad hon ansåg som kränkande och olämpligt beteende. Willén skulle ha skällt ut henne inför kollegor och hotat med repressalier om hon inte rättade in sig i ledet.

En konsultutredning kunde inte styrka detta, men visade att arbetsmiljöproblem förekommer i kommunledningskontorets ledningsgrupp. Kristinehamns kommun valde dock att säga upp Brandlöv Nilsson.

I JO-anmälan, som en privatperson i Stockholm skickat till myndigheten, kritiseras den formella hanteringen av ärendet. Anmälaren poängterar att ett antal kriterier måste uppfyllas i den här typen av förfaranden, och att kommunen brutit mot Förvaltningslagen på ett tiotal olika punkter.

Han pekar bland annat på att beslutet är fattat utan beslutsunderlag annat än muntlig information från kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson och HR-chefen Jenny Alpmyr. Dessutom har inte förslaget till beslut kommunicerats på rätt sätt till den berörda parten, alltså Marielle Brandlöv Nilsson. Hon har inte ens delgetts möjligheten till överklagning av ärendet, skriver anmälaren.

– Det är alarmerande att en myndighet kan fatta ett sådant allvarligt beslut på det sätt som skett, menar mannen.

Artikeltaggar

BeslutJenny AlpmyrJustitieombudsmannenKommunstyrelsenKristinehamnKristinehamns kommunLars NilssonMartin WillénMyndigheterSamhälleStockholm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.