Personal med lägst utbildning som gör livsavgörande bedömningar, samt utmaningar kopplade till språkförbistringar.
Även Hagfors kommun får kritik när Inspektionen för vård och omsorg gör sin nationella tillsyn av landets äldreboenden.
– Men här har vi redan påbörjat förbättringsarbeten, säger Isa Nyberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Hagfors kommun.
Det är få om ens någon av de svenska kommunerna som klarat sig undan anmärkningar när Ivo gör sin tillsyn och även om Hagfors kommun undslipper det på två av de fyra områdena man granskar så får man alltså kritik inom de två andra.
Tillsynen visar bland annat att Hagfors kommun inte säkerställer kraven på god vård, exempelvis genom att tillsynen har visat hur personal som gör medicinska bedömningar på kommunens särskilda boenden inte besitter tillräcklig kompetens för att göra just det. Ivo påpekar också hur en del ur personalstyrkan inte behärskar det svenska språket i den omfattning som krävs och de två faktorerna tillsammans anser Ivo utgör en risk för patienternas säkerhet.
– Jag känner att vi har själva identifierat det här innan Ivo kom, säger Isa Nyberg.
– Sedan finns det alltid saker att förbättra och en del är färskvara som vi inte heller kan sluta att förbättra, så det är bra att vi får en sådan genomlysning av verksamheten från någon utomstående. Ivo är ju generella också så de kommer med samma glasögon på sig som vid andra tillsyner.
Men de skriver bland annat att personal med lägst kompetens är med och gör livsavgörande bedömningar och ser risker med det, hur ser ni på det?
– Vi har väldigt starka rutiner när det gäller hur man tar kontakt med sjuksköterska eller rehabpersonal och i alla lägen som en patients eller omvårdstagares tillstånd förändras så ska man kontakta sjuksköterska. Det har vi präntat in, säger Isa Nyberg.
– Men det är så också att Pernilla (Haglund, verksamhetschefen) har tagit fram rutiner som vi håller på och implementerar och som handlar om att enhetschefen ska se över varje skifts bemanning när det gäller kompetens så att det inte blir så att vi har flera nya på samma ställe. Så det handlar om en fördelning av kompetens på varje skift. Men som sagt, det första man får lära sig det är att ringa till sjuksköterskan och den finns alltid tillgänglig, det är det första vi präntar in.
Ivo konstaterar också just det, att det å andra sidan för närvarande pågår ett förbättringsarbete på punkterna och här kräver Ivo att Hagfors kommun också redovisar effekterna av de förbättringsarbeten som påbörjats.
Tillsynen visar också på brister kring dokumentationen och hur den inte sker enligt gällande regelverk. Inom områdena läkemedelshantering, samt vård i livets slutskede har Ivo inget att anmärka i den här tillsynen.
– Så när jag läser det här så upplever inte jag att det är ett totalt nedslag. Det är en viss del av kompetensbrister och en viss del på svenska språket, men jag är på det stora hela positivt överraskad. Och det visar också att vi är inne och jobbar på rätt spår, säger Isa Nyberg.