Hoppa till huvudinnehållet

Forshagas elever är bäst i Sverige: ”Vi gick in för att vinna”

Publicerad:
Alice, Moa och Anton tog Forshagaakademin till seger i jakt-SM.
Alice, Moa och Anton tog Forshagaakademin till seger i jakt-SM. Foto: Peter Bäcker

För två veckor sedan befann sig tre ungdomar från Forshaga i Jönköping för att tävla i jakt-SM.

Resultatet?

En guldmedalj och en i silver.

Jakt-SM är en tävling mellan elever på olika skolor. De tävlar i styckning, skytte med både hagel och kula, avståndsbedömning och eftersök. Utöver de praktiska momenten utförs också ett teoriprov om jakt och viltvård.

– Styckningen var det moment där vi fick bäst poäng, så det är väl det vi hade lättast för, säger Moa Jakobsson.

Moa Jakobsson utgör en tredjedel av Forshagalaget. Tillsammans med kompisarna Alice Ahlborg och Anton Andreasson samlade hon poängen som ledde fram till lagsegern.

Men vägen till vinsten var utmanande och det gällde att hålla nerverna i schack.

– Det var spänt och nervöst, vi hade tufft motstånd. Men efteråt när allt stod klart var det skönt, säger Alice Ahlborg.

Moa Jakobsson håller med.

– Vi gick in för att vinna. Det gjorde att vi blev besvikna vid minsta motgång, säger hon.

Individuellt räckte Moa Jakobssons poäng även till ett silver.

– Det är en stor merit, och ett kvitto på att man faktiskt kan något.

Den 18 till 20 maj pågick jaktmässan i Jönköping, då teamet tog hem en guldpokal som bästa skollag. Det var 4 skolor i Sverige som deltog.
Den 18 till 20 maj pågick jaktmässan i Jönköping, då teamet tog hem en guldpokal som bästa skollag. Det var 4 skolor i Sverige som deltog. Foto: Peter Bäcker

När trion inte tävlar i jakt studerar de sista året på viltvårdsprogrammet på Forshagaakademin. Till helgen väntar studenten.

Alla hade bra kunskap om jakt redan innan de började, men beskriver att deras kunskaper har fördjupats under utbildningen.

Jaktintresset sträcker sig långt bak i tiden, för Moa Jakobsson och Anton Andreasson är det något de fått med sig hemifrån från sina familjer. Alice Ahlborg hittade istället jakten tack vare ett intresse för skytte.

– Det bästa med jakten är att du får komma ut och upptäcka sånt du annars inte skulle. Olika naturer, platser och hur djuren beter sig, säger Alice Ahlborg.

Moa Jakobsson tycker det roligaste är att jaga tillsammans med en vän på fyra ben. Snart hämtar hon hem sin första egna hund.

Men valptiden ser hon inte fram emot.

– Då är de mest jobbiga. De är som roligast när de blivit ett och ett halvt år ungefär, och man kan använda dem i jakten. Det är något speciellt att med att jaga med sin egen hund, säger hon.

På skolan är man stolt över elevernas prestation.

– Många fattar inte hur duktiga de faktiskt är. Vår seger har inte bara stärkt vår passion för jakt, utan har också gett oss möjligheten att visa upp vår skola och jaktkulturen i vår region, säger lärarinnan Lo Mlakar.

Lärarna Emil och Lo visar det nya slaktrummet, som de kommer ha stor användning av i undervisningen.
Lärarna Emil och Lo visar det nya slaktrummet, som de kommer ha stor användning av i undervisningen. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Djur och naturForshagaForshagaakademinHusdjurJönköpingSkolorViltvård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.