Hoppa till huvudinnehållet

Ibland får man nackspärr bara av att lyssna på Ebba Busch

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skyller den helt uteblivna behovsprövningen i elstödet på EU-regler. I själva verket är det precis tvärtom.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skyller den helt uteblivna behovsprövningen i elstödet på EU-regler. I själva verket är det precis tvärtom. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringens elstöd var utmärkt, hävdade energi- och näringsministern ända tills hon bestämde sig för att gå i opposition på sin egen politik och skylla problemen på alla andra.

Hur mycket kritik som helst har framförts mot regeringens elstöd.

Kritik mot ohållbara löften om att stödet skulle ligga på folks bankkonton ”i god tid före jul”. Kritik mot förseningarna, kritik mot beräkningen, kritik mot ersättningsnivån, kritik mot utformningen, kritik mot begränsningarna, kritik mot att det inte fanns något förbrukningstak så att miljardärer som eldade för kråkorna fick saftig ersättning.

Kritik mot att det inte fanns ett inkomsttak. Kritik mot att fel personer fick stödet, kritik mot att rätt personer fick stödet men av fel anledning, kritik mot att Försäkringskassan skulle administrera.

Kritik mot att all fokus på elprisstödet fått regeringen att tappa bollen på andra ställen. Kritik mot att regeringen valde att sekretessbelägga vilka som fått stöd och hur mycket.

Och för varje enskild kritisk röst har energi- och näringsministern stått där framför mikrofonerna och kamerorna och försvarat stödet. Inget är fel, allt har gått PRECIS som regeringen planerat och allt har gått PRECIS som regeringen utlovat.

Tills typ nu när före detta socialdemokraten och välfärdsentreprenören Jan Emanuel Johansson i dagarna anslöt sig till kritikerna och i ett svulstigt debattinlägg i Aftonbladet förklarade att stödet var kasst och att han minsann överklagat sin ersättning till Försäkringskassan.

Jag har flera boenden. Permanentboende, övernattningsboenden och sommarboenden. Flera pooler och många garage. Är det synd om mig? Borde jag få bidrag i form av ’elstöd’? Svaret är nej. Självfallet inte. Det är inte synd om mig och jag borde verkligen inte få något bidrag. Men det får jag. Mycket också. Ju fler pooler jag haft igång på vintern och ju varmare jag haft i mina garage, desto mer pengar får jag”, skriver entreprenören.

Johansson säger alltså precis vad alla andra sagt i över ett halvår. Att fördelningsprofilen på stödet är helt orimligt och praktiskt taget belönar miljöovänliga storförbrukare.

Kanske förstod Ebba Busch (KD) först nu att den gamla jargongen inte höll längre. Så hon slängde den överbord och gick i blixtens hastighet i stället i hård opposition … på sig själv. Hon passade även på att skylla avarterna i systemet, de hon försvarat med näbbar och klor i ett halvår, på EU.

Det är EU:s fel att elstödet inte är behovsprövat, menar hon nu.

– Här utgår vi från ett fyrkantigt EU-system, där vi inte kan göra den typen av skillnader och säga att ”Jan-Emanuel, han behöver inte en enda krona till. Men den här barnfamiljen skulle behöva ha mer”, säger Busch till TV4.

Men som tidningen Altinget konstaterar är det i själva verket precis tvärtom. ”Snarast uppmanar flera av regelverken till att stöden ska gå till ’särskilt drabbade’ slutkunder på ett ’träffsäkert sätt’”, konstaterar tidningen.

Med andra ord har Sverige fått en direkt uppmaning av EU att behovspröva stödet, vilket regeringen valde att strunta i och nu hittar fantasifulla sätt att bortförklara.

Men visst, är det just barnfamiljer Ebba Busch vill hjälpa genom krisen och nu inte kan göra det genom elstödet finns det ju sätt att fixa det så här i efterhand: höj barnbidraget.

Eller är det kanske nån som förhindrar regeringen från att göra det också?

Artikeltaggar

AftonbladetEbba BuschEnergiEnergiförsörjningEUFörsäkringskassanJan Emanuel JohanssonKristdemokraternaPolitikTV4