Hoppa till huvudinnehållet

Skulle släcka pommes frites-grytan med filt – lägenheten totalförstörd

Publicerad:
Värmlands tingsrätt dömer 51-åringen till dagsböter och ett rejält skadestånd efter den misslyckade släckningsinsatsen.
Värmlands tingsrätt dömer 51-åringen till dagsböter och ett rejält skadestånd efter den misslyckade släckningsinsatsen. Foto: Helena Karlsson

Grytan med kokhet olja fattade eld, och släckningsförsöken gick helt åt helskotta.

Nu har den 51-årige mannen dömts för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var så långt tillbaka som i december 2020 som det hela utspelade sig, på en adress i ett flerfamiljshus i Munkfors. Mannen har i förhör berättat att han skulle fritera potatis och ställde därför en gryta med matolja på plattan. Därefter gick han ut i ett annat rum – tills han började känna en skarp lukt.

När mannen kom inrusande fattade han därefter ett par dåliga beslut. Han placerade kastrullen med den brinnande oljan på golvet och la en trasa över. Vilken antändes omedelbart. Steg två blev en filt. Som också stod i ljusan låga på nolltid.

Kunde hindra att branden spreds

Rökutvecklingen blev snabb och stor, och mannen tvingades ta sig ut och larma räddningstjänst. De kunde hindra branden från att sprida sig vidare, men lägenheten beskrivs som ”totalskadad”. Bara badrummet vars dörr var stängd klarade sig hyggligt oskadat.

Mannen har skyllt på sin hyresvärd, som inte bytt ut spisen trots att han klagat på krångel med ojämn värmeutveckling. Värmlands tingsrätt slår dock fast att mannen med anledning av just detta faktum borde varit extra uppmärksam och inte lämnat kastrullen utan uppsikt.

Han döms därför till dagsböter motsvarande totalt 6 000 kronor. Han ska också betala 47 600 kronor i skadestånd till Munkforsbostäder AB.

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetBränderBrott, lag och rättDagsböterMunkforsOlyckor och katastroferRökutvecklingVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.