Hoppa till huvudinnehållet

Villa rökfylldes vid brand i källare: ”Fanns spridningsrisk i byggnaden”

Publicerad:
Ett stort område runt villan är avspärrat av polis under pågående mordbrandsutredning.
Ett stort område runt villan är avspärrat av polis under pågående mordbrandsutredning. Foto: Carolina Schützer

Tidigt på tisdagsmorgonen ryckte räddningstjänsten ut till en tvåplansvilla i Långserud i Säffle kommun. Branden hade startat i källaren.

Även på natten till onsdagen gjordes en utryckning till villan. Polisen utreder nu misstänkt mordbrand.

Det första larmet kom klockan 05.37 på tisdagsmorgonen.

– Vi får in det från ett övervakningsbolag som ser på bilder att det är rökfyllt i den här villan på både över- och undervåning, säger en operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

När räddningstjänstpersonalen kom fram var det också rökfyllt i huset.

– Man försöker få ut så mycket rök som möjligt så att man kan gå in med rökdykare. Man hör att det knastrar från källaren, säger operatören strax efter klockan 06.

”Spridningsrisk i byggnaden”

Vid 06.30-tiden arbetade fem enheter från räddningstjänsten på platsen. Då hade man lokaliserat branden.

– De såg lågor i källaren och började släckning utifrån. Branden ska ha startat i källarutrymmet och konstruktionen mellan källare och kök. Det finns en spridningsrisk i byggnaden. Just nu pågår rökdykning och målet är att släcka den invändiga branden innan den sprider sig vidare, säger Nina Begallo, teamledare på SOS Alarm.

Vad kan man säga om skadan på villan?

– Det kommer högst troligt inte att röra sig om någon totalskada.

Räddningstjänsten angav klockan 06.30 en prognos på omkring en timme för att avsluta arbetet.

– Nu vid 07.30 är branden under kontroll och det är bara två man som är kvar för efterbevakning, men de kommer att lämna inom kort, säger Nina Begallo.

Ambulans skickades till platsen.

– Men ingen person ska ha behövt följa med och vi har inga uppgifter om några skadade personer, säger Pernilla Blennow, teamledare på SOS Alarm.

Initialt inga brottsmisstankar

Polisen hade en patrull på plats och efter att man pratat med räddningsledaren kunde man avskriva misstankarna om brott.

– Vi skriver en anmälan om brand utan misstanke om brott. Det hade börjat brinna i källaren och man misstänker att branden startade i en panna, säger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Brann igen – utreder mordbrand

På natten till onsdagen, vid klockan 00.20, kom ett nytt larm som gällde samma plats. En glödbrand sågs vid ett källarfönster och räddningstjänsten ryckte ut på nytt. Personalen sökte efter fler eventuella bränder och räknade med att arbeta där till 02-tiden.

Sammanlagt arbetade sju enheter från räddningstjänsten på platsen.

– När räddningstjänsten kom fram såg man först ingen synlig brand, men det rök. Sen fann man en glödbrand i källaren och såg en konstruktionsbrand i ytterväggen. Då fick man frilägga delar av väggen för att kunna släcka där. Klockan 02.14 var branden helt släckt, säger Nina Begallo, teamledare på SOS Alarm.

Även polis skickades dit och man har nu spärrat av på platsen. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand. Under onsdagen genomförs en teknisk undersökning. Inga personer ska ha funnits i huset.

– Vi har utfört en massa utredningsåtgärder, med hund bland annat, säger Mathilda Borgström, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Räddningstjänsten har i flera dagar arbetat på området med släckinsatser.
Räddningstjänsten har i flera dagar arbetat på området med släckinsatser. Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

Brott, lag och rättLångserud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.