Hoppa till huvudinnehållet

Vägen totalavstängd – butiksinnehavaren rasar: ”Det är för dåligt”

Publicerad:
Tanken är att vägavsnittet hålls helt avstängt fram till och med den 20 juni innan man växelvis börjar släppa på trafik igen. Men att stänga av en hel väg i 1,5 månad får butiksinnehavaren Torbjörn Persson att reagera.
Tanken är att vägavsnittet hålls helt avstängt fram till och med den 20 juni innan man växelvis börjar släppa på trafik igen. Men att stänga av en hel väg i 1,5 månad får butiksinnehavaren Torbjörn Persson att reagera. Foto: Tommy Andersson

Trafikverket genomför riskreducerande åtgärder på 62:an intill Klarälven.

Vilket gör att vägen hålls helt avstängd i 1,5 månad.

– Det blir en väldig påverkan, vi får lägre omsättning, säger Torbjörn Persson.

Det är mer precist sträckan Värnäs-Ambjörby som påverkas när Trafikverket stängt av vägen i höjd med Lindmon.

Först i lite drygt en månad, nu kanske så långt som efter midsommar. Och det har fått Torbjörn Persson på Tempo Nordvärmlands livs i Ambjörby att reagera.

Det var nämligen samma sak för ett år sedan.

– Vi hade ju önskat att de kunde ha en dialog med oss. Förra året hade de inte heller någon lösning och ingen hörde oss då heller. Det tycker man ju att de kunde göra åtminstone, säger Torbjörn Persson.

Trafiken dirigeras om och även om lokalbefolkningen finner vägar fram ser Torbjörn Persson hur exempelvis turisterna lyser med sin frånvaro i butiken.

– Och en kan ju fundera på hur de gör med ambulanserna om det skulle bli stopp på någon av grusvägarna. Det måste finnas resurser så att avstängningen inte blir så lång, har man planerat först till att ha stängt till och med den 3 juni och misslyckas med det i så stor omfattning så är det för dåligt. Ska man stänga av vägen helt, då borde man stötta till med mer resurser och jobba mer så att det går fortare.

Torbjörn Persson konstaterar lite uppgivet att det påverkar butiksverksamheten Nordvärmlands livs Tempo i Ambjörby även det här året när ett avsnitt på riksväg 62 är helt avstängd upp mot byn.
Torbjörn Persson konstaterar lite uppgivet att det påverkar butiksverksamheten Nordvärmlands livs Tempo i Ambjörby även det här året när ett avsnitt på riksväg 62 är helt avstängd upp mot byn. Foto: Daniel Olausson

Utan att bli för teknisk kan vi konstatera att det är åtgärder för att förstärka vägen som sätts in den här gången, förklarar Elinor Örtendahl, projektledare på Trafikverket.

– Och jag tycker inte att det är särskilt långt tid för ett så komplicerat arbete. De kör visserligen inte i skift, men de kör långa dagar och i och med att det är en så brant slänt där så får man inte bete sig hur som helst heller. Man måste vara väldigt försiktig och det gör också att vi inte kan ha bilar eller lastbilar i arbetsområdet, säger hon.

Hon är själv på väg upp till arbetsområdet för en lägesuppdatering. Hon bekräftar att tanken var att kunna öppna upp vägen igen nu i början på juni, men för att säkra upp området ytterligare är prognosen att hålla vägsträckan helt avstängd fram till och med den 20 juni för att sedan börja släppa på trafik igen, eventuellt växelvis och med trafikljus till en början.

– Sedan är det ju beklagligt att det inte finns så mycket andra vägar att åka på. De lokala som bor där får åka över väg 957 och det får även distributionslastbilarna, men de som ska uppöver Trysil åker över Bograngen istället.

Risk att inte göra något

Hon poängterar också varför man sätter in åtgärderna och förklarar att man har jobbat sig upp längs med 62:an där man utsett riskområden.

– Gör vi inte de här åtgärderna så är risken att det blir totalavstängt under ännu längre tid, säger hon.

– Sedan väntar vi på mer pengar för att kunna fortsätta längre norröver, så med tiden kommer vi jobba oss förbi Ambjörby också, samtidigt som man har fått en bättre väg.

Artikeltaggar

AmbjörbyElinor ÖrtendahlKlarälvenriksväg 62Torbjörn PerssonTrafikTrafikverketVärnäs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.