Hoppa till huvudinnehållet

Tomasek hyllas av värmländske kedjekamraten: ”Ska bli kul att se honom i SHL”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
David Tomasek, som här tar sig förbi svenska stjärnbacken Tim Heed i Ambri Piotta närmar sig Färjestad allt mer.
David Tomasek, som här tar sig förbi svenska stjärnbacken Tim Heed i Ambri Piotta närmar sig Färjestad allt mer. Foto: Melanie Duchene

Joel Kellman på tre år.

Snart får han sällskap av David Tomásek.

– Jag tror han kommer passa in bra i SHL, säger Erik Thorell, kedjekamrat med den tjeckiska stjärnan i Sparta Prag i vintras.

Det var för snart två veckor sedan som Expressen avslöjade att Färjestad slutförhandlade med tjeckiske VM-spelaren David Tomásek.

Fyra assist på sju VM-matcher blev det för 27-åringen innan Tjeckien, precis som Sverige, åkte ut i kvartsfinalen.

Men en dryg vecka har gått sedan dess, och en del fans har vädrat oro om att affären ska ha spruckit då övergången ännu inte bekräftats av Färjestad.

Men enligt VF-sportens källor pekar allt fortfarande på att det blir i Karlstad som David Tomásek spelar sin hockey nästa säsong, endast små detaljer återstår att lösa innan han officiellt kan presenteras som en FBK-spelare.

”Med stjärnorna”

Samma dag som uppgifterna från Expressen kom om värvningen berättade Gustaf Thorell, lagkamrat med Tomásek i Sparta Prag, i fina ordalag om 27-åringens kvaliteter.

Gustaf, som återvänder till Värmland och Bik Karlskoga kommande säsong, spelade dock ytterst lite själv med Tomásek

– Han spelade mest med stjärnorna, sa han då varpå följdfrågan löd om han spelade något med lillebror Erik.

– Ja, jag sa ju han spelade med stjärnorna.

För om Gustaf Thorell är en expert på David Tomásek, då är Erik Thorell en dunderexpert.

– Ja, jag spelade i samma kedja som honom största delen av säsongen, säger 31-åringen till VF-sporten.

Erik Thorell mot Örebro i Spengler Cup – och i bakgrunden syns kedjekamraten David Tomásek.
Erik Thorell mot Örebro i Spengler Cup – och i bakgrunden syns kedjekamraten David Tomásek. Foto: Gian Ehrenzeller

Hur skulle du beskriva honom, hur är han att spela med?

– Han är väldigt bra offensivt. Stor, men med väldigt bra teknik. En spelare som kan bryta mönstret i matcherna med sin kraftfullhet.

”Fina spetsegenskaper”

Och precis som storebror Gustaf tror Erik att det som snart är hans forna lagkamrat kommer att passa som handen i handsken både i FBK och svensk ishockey.

– Ja, jag tror han kommer att passa in bra i SHL. Han har som sagt fina spetsegenskaper men även viljan att fortfarande lära sig – så det ska bli väldigt kul att se, säger Erik Thorell.

Utöver Tomásek väntas även Torontobacken Carl Dahlström presenteras av Färjestad framöver, där har Expressen avslöjat att det rör sig om ett treårskontrakt.

Den officiellt tomma målvaktspositionen är vigd åt Djurgårdens jättelöfte Carl Lindbom, men troligt är att de sista detaljerna där dragit ut på tiden med tanke på att det Vegas Knights som 19-åringen är draftad av snarare lägger fokus på nästa match än nästa säsong i dagsläget.

Natten till tisdag svensk tid tog de nämligen fjärde segern i Western Conference-finalen mot Dallas Stars vilket kvalificerade Vegas till att de kommande veckorna göra upp med Florida Panthers om Stanley Cup-segern.

Uppgifter: Färjestad på väg att värva tjeckisk landslagsforward

Artikeltaggar

AC Sparta PragDallas StarsDavid TomášekErik ThorellFärjestad BK HerrGustaf ThorellIshockeySHLSportTjeckien

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.