219 professionella illustratörer och tecknare har efter flera års brevväxling skapat 55 vikgubbar tillsammans. Nu är siktet inställt på en utställning och coffee table-utgåva med verken.
– Jag känner att bilderna har samma charm, lyckligtvis, som vikgubbar alltid haft, säger den värmländske initiativtagaren Marcus-Gunnar Pettersson.
När VF pratade med den Arvikabaserade illustratören Marcus-Gunnar Pettersson för två år sedan hade redan över hundra kollegor till honom tackat ja till den fantasieggande uppgiften.
"Vad skulle hända om man kombinerade den illustratören med den? Vad händer när man blandar allas manér och stilar och framförallt gör något så lättsamt och enkelt som vikgubbar ihop", frågade sig Pettersson då när projektet var i sin linda.
Nu har han svaret. För en knapp månad sedan kom den sista vikgubben med posten.
– Det var aldrig meningen att det skulle bli så många, men jag kunde inte sluta fråga folk. Jag fick väl nåt slags delirium på detta, flinar han.
För ett par dagar sedan startade Marcus-Gunnar Pettersson en finansieringskampanj på plattformen Kickstarter, där målet är att få in tillräckligt mycket pengar för att kunna åstadkomma en utställning samt trycka upp en påkostad bokkatalog med fotografier och texter om de olika vikgubbarna. Överskottet går sedan till välgörenhetsorganisationen Mind, som arbetar med psykisk ohälsa.
– Katalogen ska kännas högkvalitativ och vara bläddervänlig. Det är ju bara där allt detta kommer bevaras när den eventuella utställningen är över.
Formger katalogen gör Daniel Bjurgård som tidigare bland har designat frimärken av kungaparet.
– Han gör alltid bra grejer. Vi sitter i invalsgruppen till Svenska tecknare tillsammans, säger Marcus-Gunnar Pettersson.
”En råkade missuppfatta”
Hans förhoppning är att utställningen ska äga rum i Stockholm under hösten.
– Sedan hade det varit roligt om utställningen kunde vandra runt till sju, åtta ställen i Sverige. Men först måste vi få klart med en lokal i Stockholm och ha en vernissage med skoj och skratt, eller gråt, vad det nu blir för reaktioner på det hela.
Vikgubbarna, som kommer att finnas till försäljning, är i A3-format och ska nu ramas in.
– Man har fått använda sig av valfri teknik. En del har gjort collage, andra har använt akryl eller poscapennor, tusch eller blyerts.
Samtliga vikgubbar – utom en – har fyra olika upphovspersoner.
– En av de medverkande råkade missuppfatta det lite så där blev de bara tre. Men det gjorde inget för då hade en annan hoppat av, så det blev ju perfekt till slut.
"Det finns alltid en dold värld bakom varje bild"