Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs Sveriges största jaktskyttebiograf: ”Det finns ett stort intresse”

Publicerad:
Staffan Johansson och Daniel Emsevik satsar stort på jaktverksamhet vid Nyängens industriområde i Grums. Foto: HP Skoglund

De kallar det själva skämtsamt för en ”vild satsning” där skyttar får chans att finslipa formen, året runt. Om ett halvår ska Sveriges största jaktskyttebiograf stå klar på Nyängens industriområde i Grums.

– Det blir en mötesplats för skyttar och jägare i hela Värmland, säger Staffan Johansson, initiativtagare tillsammans med Daniel Emsevik.

Med sina 1 500 kvadratmeter ska byggnaden rymma det mesta som hör jakt och skytte till. Där ska finnas en nischad jaktbutik, konferenslokaler, en inskjutningsbana och lokaler för utbildning och möten samt på sikt restaurangverksamhet. Men framför allt ska det finnas en jaktskyttebiograf som blir Sveriges bredaste.

– Det här projektet är vår livsdröm. Även om det är en vågad satsning bygger den på en redan välfungerande verksamhet, säger Staffan Johansson.

Plats för tillväxt

Vildmarken ger bland annat ut e-tidningen med samma namn sedan åtta år tillbaka. Den är Sveriges största digitala jakt- och fisketidning med över 100 000 läsare.

– Vi har tidigare hållit till i Karlstad på 200 kvadratmeter, men både jag och Staffan är från Grums och ville ha verksamheten där, säger Daniel Emsevik och fortsätter:

– Tack vare att e-handeln har tagit fart har vi växt ur lokalerna. Därför var det perfekt när vi nu fick möjlighet att i stället etablera oss på Nyängen. Dessutom är läget gynnsamt där både E18 och E45 ligger nära.

Moderbolagets distributionsverksamhet, med Vildmarkens e-handelslager, kommer här att få ta plats och växa i sin egen takt.

Byggnaden blir 1 500 kvadratmeter stor. Där ska, förutom en jaktskyttebiograf, bland annat rymmas en nischad jaktbutik, konferenslokaler och en inskjutningsbana.
Byggnaden blir 1 500 kvadratmeter stor. Där ska, förutom en jaktskyttebiograf, bland annat rymmas en nischad jaktbutik, konferenslokaler och en inskjutningsbana. Foto: HP Skoglund

Skjuter på duk

Jaktskyttebiografen är tänkt att i första hand locka till sig jägare och sportskyttar. Tillvägagångssättet innebär att deltagarna skjuter med skarp ammunition på en bioduk där naturtrogna jaktscenarier utspelar sig.

– En operatör styr vilka filmer som visas. Vi tror och hoppas att vårt koncept ska locka till sig dem som vanligtvis är utomhus och träningsskjuter. Vi vänder oss till både erfarna och nyutexaminerade jägare och sportskyttar. Syftet är att inspirera och utbilda i en varm och trivsam miljö, säger Staffan Johansson.

Att det finns ett besöksunderlag är duon tämligen övertygade om.

– Det finns ett stort intresse för jakt i Värmland och även i Norge som ju inte ligger långt bort, säger Daniel Emsevik.

– Dessutom har vi ett långvarigt samarbete med Forshagaakademin och nu kan vi göra ännu mer för att aktivera ungdomar inom jakt och skytte, säger Staffan Johansson.

När VF är på plats visar duon upp jaktskyttebiografen där fundament och väggar precis har kommit på plats.

– Vi har varit i andra biografer och vet exakt hur vi vill ha vår. Akustiken ska inte studsa runt och det ska kunna gå att sitta i rummet intill utan att höra för höga smällar. Dessutom ska det vara bra ventilation så att det inte blir kvalmigt i biografen, säger Staffan Johansson.

Jaktskyttebiografens egenskaper har utformats med utomordentlig noggrannhet.
Jaktskyttebiografens egenskaper har utformats med utomordentlig noggrannhet. Foto: HP Skoglund

Hundrastgård bredvid

Förutom verksamheten i byggnaden ska en hundrastgård anläggas intill.

– En hundrastgård i Grums har varit efterfrågad och den kommer att bli runt en halv hektar stor. Där kommer vi att hålla kurser, säger Daniel Emsevik.

Verksamheten på Nyängen väntas starta senast i oktober.

– Vi är supertaggade på att sätta i gång den här satsningen. Jag vill rikta ett särskilt tack till mina kollegor, utan dem skulle det här aldrig fungera, säger Staffan Johansson.

Staffan Johansson och Daniel Emsevik kallar projektet för ”sin livsdröm”.
Staffan Johansson och Daniel Emsevik kallar projektet för ”sin livsdröm”. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGrumsJakt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.