Hoppa till huvudinnehållet

Mer än 100 miljoner back i Karlstad när regeringen vägrar hjälpa

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vägrar ge besked om ekonomiskt stöd till kommuner och regioner.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vägrar ge besked om ekonomiskt stöd till kommuner och regioner. Foto: Fredrik Surell/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

– Det vi har kunnat se i inledningen av året är att verksamheterna är underfinansierade med mer än 110 miljoner kronor, säger Karlstads ekonomidirektör Carina Strandberg i dagens VF.

”Underfinansierade”. Som att skicka nån till matbutiken med en lista på absolut nödvändiga inköp, men bara gett dom pengar som räcker till fem av sju varor och en uppmaning att ”trolla med knäna”.

I Karlstad finns dock en sparad

buffert och ekonomidirektören tror att man, för att klara årets budget, kommer att behöva plocka över 100 miljoner ur den.

Just detta är ingen ko på isen. Det är pengar som finns och som rätt använda kan freda delar av den kommunala verksamheten från de värsta nedskärningarna. Lite som sparkontot som i bästa fall kommer till undsättning i privatekonomin under ett par månader innan andra ekonomiska skyddsnät hinner träda in vid sjukdom eller arbetslöshet, så att man slipper lägga ut huset, bilen eller tv:n till försäljning på studs. Eller i kommunens fall: slippa säga upp en massa personal och lägga ned verksamheter.

Men allt detta förutsätter att det finns ett ekonomiskt skyddsnät att lita på SKA komma, innan sparkontot är tömt eller åtgärderna för att sänka kostnaderna gett effekt.

Ändå vägrar regeringen lämna besked om framtida statsbidrag.

Om inte finansminister Elisabeth Svantesson (M) öppnar plånboken nu, eller allra, allra minst redan i dag garanterar riktiga uppräkningar av statsbidragen till regionerna och kommunerna för nästa år, kommer det gå riktigt illa med välfärden, skrev en rad politiker i ett nationellt utspel i fredags.

Nej, det handlar inte om socialdemokrater som utvidgat verksamheten för pengar de inte har och nu gråter ut hos regeringen och hoppas på allmosor i stället för att bättre hushålla med sina egna resurser.

Det finns ju de borgerliga politiska företrädare som gärna låtsas som att det är vad som händer nu.

Att det blev ordentliga rubriker när dels regionstyret i Skåne i ett debattinlägg – och sen regionledningarna i de sex sydligaste regionerna i ett öppet brev till finansministern – bönade om tillfällig finansiell hjälp av staten för att mildra en akut ekonomisk kris, ja det är ju för att många av dem är finansministerns partikamrater.

Regionstyret i Skåne är en regeringskopia, med moderater, kristdemokrater och liberaler. Hälften av de sex regiontopparna bakom det öppna brevet är moderater.

Det är finansministerns åsiktsfränder som påminner om det stöd som Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering skickade ut till kommuner, regioner och näringsliv under pandemin och som bland annat såg till att pandemin inte tvingade fram massuppsägningar i kommuner och regioner. ”Ett sånt behöver vi nu”, säger de.

Det vore ju helt obegripligt om en ny regering, under en ekonomisk kris men med ett budgetöverskott från 2023 på 164 miljarder kronor och på det den lägsta statsskulden på många decennier, vägrar hjälpa till.

Ja, till och med vägrar signalera vad regioner och kommuner kan räkna med för statsbidrag nästa år. I dag gräver man hårt i besparingarna för att täcka ökade kostnader överallt, men lagom till semestern lär den första vågen av varsel behöva skickas ut om Svantesson inte kan lova att det kommer mer pengar om inte nu så i höstens budget.

Svantesson ”följer frågan”, säger hon till TT, men skickar med hälsningen att kommuner och regioner ”har egen beskattning och de har ett ansvar i en svår situation”.

”Höj kommunalskatten eller slakta välfärden” , tycks budskapet vara från regeringen. Jag önskar att jag vore mer förvånad.

Drastisk försämring av kommunens ekonomi – får ta 100 miljoner av sparat kapital

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabeth SvantessonKarlstadKarlstads kommunPolitikRegion VärmlandVälfärd