Hoppa till huvudinnehållet

Rektorn om hotet mot skolan: ”Det som inkommit är ett hot om bombning eller bomb”

Publicerad:
Foto: Tommy Andersson

Hammarlundens skola på Hammarö utrymdes på måndagseftermiddagen efter att ett bombhot framförts via telefon.

Inget farligt föremål hittades, enligt polisen.

– Vi är klara på platsen. Vi har inte hittat något och avspärrningarna är hävda, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Vid 14-tiden på måndagen riktades ett hot mot Hammarlundens skola på Hammarö. Skolan kontaktade polisen, som fattade beslutet att skolan skulle utrymmas.

– Det tog ungefär tio minuter för oss att fatta det beslutet, men då hade de redan börjat utrymma, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson.

Han vill inte gå in på exakt vad hotet bestod i.

– Men det rör sig inte om hot om en skolskjutning, så mycket kan jag säga i alla fall. I övrigt behåller vi detaljerna för oss själva i det här skedet, säger han.

Polisen är plats för att hjälpa till vid utrymningen.

Finns det någon misstänkt för hotet?

– Svar nej, säger Mats Öhman.

Frida Weng Norlander, en av rektorerna på skolan, berättar att barnen på låg- och mellanstadiet och personalen utrymts till Hammarö kyrka.

– Vi vet inte så mycket mer här på 7-9:an än att de vidtog försiktighetsåtgärder efter en händelse på F-6:an. Alla elever på högstadiet hade redan gått hem för dagen, säger Frida Weng Nolander.

Hur är stämningen bland eleverna?

– Den är god, de leker och spelar fotboll.

”Vet inte så mycket”

Att stämningen är lugn på platsen bekräftar också VF:s team på plats.

– Det är en strid ström av bilar som passerar här, det är väl mest föräldrar som kommer för att hämta sina barn, säger VF:s reporter.

En av föräldrarna är Peter Lindqvist.

– Jag vet inte så mycket om det, eller vad det är för hot. De sa bara att det var ett hot, sen sa de inget mer, säger han.

Hot om bombning

Maria Kilman är rektor för högstadiet 7-9 på Hammarlunden.

– Det som inkommit är ett hot om bombning eller bomb därför har vi valt att utrymma skolan, som en försiktighetsåtgärd, säger hon.

Maria Kilman berättar att hotet varit riktat mot Hammarlundens skolområde, men vilken byggnad hotet ska ha riktats mot vet de inte.

Hur tänker ni inför morgondagen?

– Vi vet inte så mycket mer. Vi får invänta polisens direktiv. Vi jobbar med att vidta trygghetsskapande åtgärder och kommer ta beslut under kvällen.

Ingen misstänkt

Ett stort antal poliser finns på plats vid skolan för att gå igenom lokalerna, men enligt polisens presstalesperson Lars Hedelin ser man inte hotet mot skolan som något ”seriöst hot”.

– Men vi vill gå igenom hela skolan för att se att de inte finns något någonstans, säger han.

Vid 18.30-tiden meddelade Lars Hedelin att avspärrningarna hävdes vid 16.14-tiden, och inget fientligt föremål kunde hittas.

– Eftersom polisen fortfarande står fast vid att de tycker att det är ett oseriöst hot så finns det ingen anledning att dra på högre växlar för oss heller utan då jobbar vi på, säger Maria Kilman, och fortsätter:

– Vi planerar för skola som vanligt i morgon med trygghetsskapande åtgärder. Det kommer att finnas förstärkt elevhälsa på plats ifall någon behöver prata.

Lars Hedelin uppger att man inte vet vem som ligger bakom hotet – polisen har ingen misstänkt i nuläget – men en förundersökning gällande olaga hot mot grupp har inletts.

Foto: Tommy Andersson
Foto: Tommy Andersson
Maria Kilman, rektor.
Maria Kilman, rektor. Foto: Tommy Andersson
Lars Hedelin, presstalesperson för polisen.
Lars Hedelin, presstalesperson för polisen. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHammarlundenHammaröMats ÖhmanSkadegörelseSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.