Arbetsmiljöverket sätter ner foten och förelägger Region Värmland ett vite på 200 000 kronor.
Detta om inte arbetsmiljön på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Karlstad förbättras.
Som VF har skrivit om tidigare har mottagningen haft en hög arbetsbelastning under hösten 2022 och våren 2023. I december krävde Vårdförbundets skyddsombud att Region Värmland skulle vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
Facket ansåg att åtgärdsplanen inte var tillräcklig och kopplade in Arbetsmiljöverket. Myndigheten gjorde en inspektion på plats på Bryggaregatan i mars och kom senare med en underrättelse med ett par krav som regionen svarade på i april.
I fredags tog Arbetsmiljöverket ärendet ytterligare ett steg och beslutade om ett föreläggande med vite på 200 000 kronor. Vite ska utgå om Region Värmland inte uppfyller två krav, samma som i underrättelsen.
Myndigheten kräver att Region Värmland förbättrar arbetsmiljön för sjuksköterskorna på öppenvårdsavdelningen genom att tillföra mer resurser och/eller minska eller ta bort arbetsuppgifter. Kravet ska vara uppfyllt senast 30 juni.
Det andra kravet är en uppföljning av det första. Under juli och augusti ska Region Värmland kontrollera om:
* Sjuksköterskorna hunnit med de arbetsuppgifter de är ålagda inom den tid som är avsatt.
*Sjuksköterskorna kunnat arbeta utan tidspress och utan att de upplevt stress under stora delar av arbetsveckan.
Regionens uppföljning ska redovisas till Arbetsmiljöverket senast 15 september.
Enligt föreläggandet fanns det 4,5 sjukskötersketjänster på mottagning 3 vid inspektionstillfället i mars. Enligt Vårdförbundet ska det vara nio tjänster medan Region Värmland anser att fulltalighet är sju tjänster.
Arbetsmiljöverket konstaterar att det fattas minst 2,5 tjänster och att två av de tjänstgörande är nyanställda.
Myndigheten skriver att de ser positivt på regionens handlingsplan men att den ännu inte haft tillräcklig effekt. Därmed finns det ”i nuläget risk för ohälsa eller att fler väljer att sluta på grund av arbetsbelastningen vilket ytterligare skulle öka belastningen på de som är kvar”.
Företrädare för Vårdförbundet och Region Värmland träffades under måndagen.
– Det kommer att presenteras ett förslag för arbetsgruppen på mottagningen, säger Martin Larsson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet, efter mötet.
Ambitionen är att förslaget ska förbättra arbetssituationen.
– Jag är nöjd med Arbetsmiljöverkets formulering av de krav de ställer. Vi vill att mottagningen ska få mer resurser. Att begränsa sjuksköterskornas arbetsuppgifter är en nödvändighet om de ska orka över tid, säger han och förtydligar:
– Men varken vi eller arbetsgivaren vill att det ska göras mindre utan att vi har personal som mår bra när de gör det de ska.
Att den psykiatriska öppenvårdsmottagningen har svårt att rekrytera är inget unikt inom regionen.
– Många av de arbetsmiljöproblem som finns i Region Värmland kommer av att det finns för lite personal. Sedan har man drabbats väldigt hårt här, säger han.
Marie Pettersson är verksamhetschef för den psykiatriska öppenvårdsmottagningen:
– Vi kommer att vidta de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver. Det handlar om att tillföra resurser, ta bort arbetsuppgifter och jobba vidare med arbetsväxling. Vi ska också lägga kraft på att rekrytera nya kollegor, kommenterar hon om myndighetens beslut och fortsätter:
– Åtgärderna behöver göras både på kort och lång sikt. Det är också viktigt att vi fortsätter dialogen med våra huvudskyddsombud.
Ansträngt läge för öppenpsyk: ”Obalans mellan krav och resurser”