Hoppa till huvudinnehållet

Man slog och ströp gravida sambon: ”När jag är sinnig ska jag döda allt”

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT

I slutet av mars kallades en polispatrull till en adress i västra Värmland med anledning av våld i nära relation. När de kom fram och fick prata med kvinnan berättade hon att våldet hade pågått i flera år.

Nu pågår huvudförhandlingen mot kvinnans 27-årige sambo, som bland annat står åtalad för grov kvinnofridskränkning.

Under förra veckan inleddes huvudförhandlingen mot 27-åringen som misstänks ha misshandlat sin sambo både psykiskt och fysiskt under flera år.

Det hela uppdagades när polisen fick larm om en pågående misshandel, där en man ska ha gett sig på sin sambo. Väl i bostaden pratade de med sambon – en kvinna i 20-årsåldern – som berättade att mannen hade kommit hem berusad och arg. Hon berättade också om händelser längre bak i tiden som gjorde att misstanke om grov kvinnofridskränkning uppstod.

Flera brott

För två och en halv vecka sedan åtalades mannen för misshandel, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, olaga hot och övergrepp i rättssak. Enligt åtalet och vad som framkommit under förundersökningen har mannen flera gånger slagit kvinnan i ansiktet, tagit stryptag på henne, tryckt upp henne mot väggar, kastat henne i golv, kastat saker på henne och hotat döda henne.

Under flera av misshandlarna var kvinnan gravid med parets gemensamma barn och mannen ska ha hotat med att döda barnet under tiden det låg i kvinnans mage.

Allt ska ha hänt mellan början av 2021 och sista mars 2023. Den grova kvinnofridskränkningen ska ha pågått under slutet av 2022 till mars 2023.

"Försöka få igång”

I förhör har mannen både förnekat och erkänt brott. Att han ska ha hotat deras barn förnekar han, men han säger att det är möjligt att han uttalat hot mot kvinnan.

– Jag brukar kalla henne fula saker och försöka få igång något, säger han i förhör.

– När jag är sinnig ska jag döda allt och ingenting.

Han säger också, liksom kvinnan berättat i polisförhör, att han lätt blir arg när han brukar alkohol eller narkotika. På grund av missbruket har han också svårt att minnas, säger han. Han vidgår i förhör att han kan ha utfört fler brott än de han minns, men inte alla han anklagas för.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGrov kvinnofridskränkningHotMisshandelOlaga hotVåld i nära relationerVåld mot kvinnorVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.