Hoppa till huvudinnehållet

Efter storförlusten – därför bryter Crusaders med amerikanske coachen

Publicerad:
Alex Burdette blev inte långlivad som tränare i Carlstad Crusaders.
Alex Burdette blev inte långlivad som tränare i Carlstad Crusaders. Foto: Peter Bäcker

Amerikanske coachen Alex Burdette lämnar Carlstad Crusaders.

Redan på måndagen återvände han till USA, det efter helgens 0–39-förlust mot Tyresö.

– Det är klart det är ett misslyckande för oss. Men med de resurser vi har blir det alltid lite av ett lotteri med rekryteringar, säger klubbchefen Rikard Borg.

Ny tränare: Christian Forsman som axlar rollen både som huvudtränare och offensiv koordinator.

Alex Burdette anställdes som ny tränare för Carlstad Crusaders herrlag i mars men redan efter ett par månader lämnar han nu Värmland, det trots att halva säsongen återstår.

Men medan Crusaders damer går som tåget har herrarna haft det kämpigare.

En seger är facit efter fyra matcher, och i helgen föll man stort borta mot Tyresö som nollade Carlstad och gjorde hela 39 poäng själva.

Och den matchen blev alltså den sista för amerikanske coachen Alex Burdette som redan på måndagsförmiddagen satte sig på flyget hem till USA igen.

– Vi hade ett samtal i söndags och han valde då att kliva av. En kombination av resultat som inte uppnåtts och att vi behövde en förändring, säger klubbchefen Rikard Borg.

Det låter som båda parter var missnöjda med situationen?

– Ja, det är ingen som är nöjd med resultaten om man tittar i tabellen. Vi vet att vi är ett ungt lag, att vi har en väg att vandra. Men vi vet också vilken kapacitet vi har när alla är friska.

Forsman klev av

Bakom storförlusten mot Tyresö fanns förklaringar.

– Ett tydligt tecken på att vi saknade vissa spelare. Och dessutom klev Albin (Forsman, quarterbacken) av tidigt. För att matchen skulle ha reell betydelse hade vi behövt vinna med 26 poäng. När vi inte hade en riktig QB-backup stack det iväg. Vi fick inte ha vårt ”offense” på plan något alls – och när de hela tiden fick tillbaka bollen blir det lätt att göra många poäng. Det är som att i handboll hela tiden kasta över bollen till motståndarna, säger Borg.

Hur stort misslyckande rekryteringsmässigt är det att ni bryter redan nu?

– Det är klart att det är ett misslyckande, säger Borg och fortsätter:

– Sen är det alltid lite av ett lotteri. Helst hade man ju velat kunna flyga över en coach och ha honom här en vecka innan man skriver kontrakt. Men de resurserna har inte vi.

Borg fortsätter:

– Alex hade coachat i Polen och där blev det bra resultat, såg bra ut och vi fick goda referenser. Nu kom han till en ny miljö, kanske hade andra förväntningar på hur laget skulle se ut och fungera här. Det är klart det finns kulturella skillnader.

– Vi har ett väldigt ungt lag som efter generationsskiftet kanske ska vara som allra bäst om två-tre år. Vi är tidigt i en resa och han kanske har varit mer van att arbeta med mer erfarna lag. Spelare och coacher, för att allt ska klaffa, är det många bitar som ska falla på plats.

”Mogen uppgiften”

Bitar som man nu hoppas att ersättaren Christian Forsman ska få att passa bättre ihop.

Efter att ha rönt stora framgångar både med klubbens damlag och svenska damlandslaget har han nu i år varit assisterande offensiv tränare. Nu tar han huvudansvaret samtidigt som han även kommer agera som offensiv koordinator.

– Christian har som spelare och tränare visat att han är mogen denna uppgift och vi har fullt förtroende för honom, säger sportchefen Victor Prince i ett pressmeddelande där man även berättar att Tracey Gere fortsätter i sin roll tränare för den defensiva sidan.

På väg att värva

Men fler förändringar kommer att ske, nu på spelarsidan där amerikanske importen Dante Vandeven lämnade förra veckan.

– Vi är på god väg att göra klart med en ersättare. Faller allt på plats är det möjligt att vi kan presentera en honom på fredag, säger Borg som även öppnar för fler utländska förstärkningar till säsongens avslutning.

Förutom finalen i Scandinavian Cup till helgen återstår två matcher i serien. Först Stockholm, sedan en match mot Örebro som kommer bli direkt avgörande för vilka som tar den tredje och sista slutspelsplatsen.

– Vi söker även efter europeiska spelare. Vi får se vad som kommer att finnas tillgängligt. Den europeiska ligan ELF stänger sitt övergångsfönster på onsdag, kanske att det kan bli en del spelare tillgängliga efter det, säger Borg förhoppningsfullt.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders herrChristian ForsmanSuperserien herrVictor Prince

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.