Hoppa till huvudinnehållet

Princess, 10, utvisas till Nigeria – född i Sverige

Publicerad:
Om tre veckor utvisas Blessing Mmaete Makufi och dottern Princess till Nigeria. ”Min dotter kollade på sina kompisar och frågade mig ”vad är skillnaden mellan mig och dem?” Jag kunde inte svara...”, säger Blessing.
Om tre veckor utvisas Blessing Mmaete Makufi och dottern Princess till Nigeria. ”Min dotter kollade på sina kompisar och frågade mig ”vad är skillnaden mellan mig och dem?” Jag kunde inte svara...”, säger Blessing. Foto: Privat

Blessing Mmaete Makufi, 45, flydde från ett våldsdrabbat Nigeria till Sverige. Nu, 13 år senare, utvisas både hon och 10-åriga dottern Princess.

– Hon gråter och alla hennes kompisar gråter, säger Töcksforsbon.

Sedan Blessing Mmaete Makufi flydde till Sverige från Nigeria har hon kämpat för att få uppehållstillstånd. Under tiden har hon gjort Töcksfors till sitt hem och lyckats få en tillsvidareanställning som montör på ett företag.

Dottern Princess är född i Sverige och vet inget annat än det liv hon levt här. Ett liv med skola, kör, fotbollsträningar, ja, som vilken svensk tioåring som helst.

Men förra veckan kom beskedet från Migrationsverket om att familjen utvisas och måste återvända till Nigeria om tre veckor.

– Min dotter kollade på sina kompisar och frågade mig ”vad är skillnaden mellan mig och dem?” Jag kunde inte svara... Hon sa ”men jag är ju född här och jag är svensk så varför måste de slänga ut mig?”

Blessing Mmaete Makufi fortsätter:

– Hon gråter och alla hennes kompisar gråter. Varje dag frågar hon om hur Afrika ser ut, för hon ser på tv hur det är där... Så hon är jätteledsen.

Utvisningsbeslutet har väckt upprördhet bland många i Töcksfors, inte minst hos klasskamrater och föräldrar. Nyligen startades en insamling och ett upprop som man hoppas ska uppmärksammas av såväl Migrationsverket som politiken.

– Vi som föräldrar tycker att det här är en stor orättvisa och att det inte är etiskt försvarbart. Vi vet också att det finns många andra barn och kvinnor som blir utsatta för det här och därför vore det bra om Migrationsverket och den svenska regeringen vaknade upp. Vi behöver öppna upp våra hjärtan, säger Kajsa Resvik, som är en av initiativtagarna.

Nuvarande lagstiftning träffar fel, menar Kajsa Resvik, och ifrågasätter hur man egentligen har tagit hänsyn till den lagstadgade barnkonventionen.

– Det vore bättre om man såg till helheten för varje individ och situation. Ingen vill ju åka tillbaka till ett land som inte är tryggt. Vi hoppas att vårt budskap ska nå fram.

”Jag är bara en mamma som jobbar hårt”
Blessing Mmaete Makufi

Kvar i Nigeria har Blessing Mmaete Makufi en vuxen dotter.

– Fattigdomen är stor där och det finns inga jobb. Om man inte vill att ens barn ska hamna i kriminalitet måste man stötta dem. Och jag stöttar mitt barn härifrån.

I hemlandet väntar ingenstans att ta vägen eller något jobb, menar hon.

– Hur ska vi börja om livet där? Var ska vi bo? Jag har inte kunnat spara pengar eftersom jag är ensam mamma. Alla pengar har gått till hyra, mat och andra utgifter. Men jag är stolt för jag har klarat mig utan bidrag under de här åren.

Hennes högsta önskan är att hon och dottern ska få stanna kvar i Sverige.

– Jag har varit här i många år, klarar mig själv och är inte kriminell. Jag är bara en mamma som jobbar hårt. Så varför kan inte mitt barn få möjlighet att gå kvar i skolan och vara med sina kompisar i det enda land hon känner till?

Fotnot:

VF har varit i kontakt med Migrationsverket som ska återkomma med en kommentar inom kort.

Artikeltaggar

AfrikaBarnBarnkonventionenMänskligtMigrationsverketNigeriaTöcksforsUppehållstillstånd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.