Hoppa till huvudinnehållet

Nu blir drömmen om Sweden Rock Festival sann: ”Rest dit sedan jag var 13 år”

Publicerad:
Arvikabandet Children of the Sün firar släppet av nya singeln ”Come with us” med en konsert på Scalateatern i Karlstad på fredag. Nästa vecka spelar gruppen för första gången på Sweden Rock Festival.
Arvikabandet Children of the Sün firar släppet av nya singeln ”Come with us” med en konsert på Scalateatern i Karlstad på fredag. Nästa vecka spelar gruppen för första gången på Sweden Rock Festival. Foto: Erik Hansen

30-årsjubileet för Sweden Rock är bara någon vecka bort och flera värmländska band och artister ska spela på festivalen. För Arvikasextetten Children of the Sün är det en milstolpe som nås.

– Jag har rest dit sedan jag var 13 år så det är en sorts cirkel som sluts, säger gitarristen Jacob Hellenrud.

Förra sommaren fick de breda ut sig på Arvika hamnfests största scen och hyllades senare samma kväll av återförenade The Arks anförare Ola Salo. Under sju års tid har Children of the Sün metodiskt och målinriktat utvecklat sitt retropräglade rockkoncept och på fredag släpps singeln "Come with us" från gruppens kommande tredje album.

– Det är en ganska lättsam, bekymmersfri låt där vi bara vill bjuda in folk till en ny era av Children of the Sün, säger Jacob Hellenrud och fortsätter:

– De senaste åren har vi skrivit mycket om död och tragedi och jobbiga saker som hänt i livet, så nu ville vi göra något som är lite mer upplyftande. Min favoritfras i låten är för övrigt "the clouds in the sky has got nothing to hide". Det ska bara vara svängigt och gött, liksom.


Svänget kommer sig dels av att bandet spelade in alla grunder live i en studio i Gävle, tillsammans med producenten Emil Drougge. Tidigare har Jacob Hellenrud själv producerat och mixat Children of the Süns låtar.

– Då är man van vid att ha all tid i världen. Nu fick vi bara bränna av låten och försöka fånga livekänslan. Rått och analogt. Skitsamma om det är någon ton som är fel, det viktiga är alltid känslan. Jag menar, lyssna på "Let it be" eller vadsomhelst med Beatles, där kan tempot skifta en aning och jag tycker det är charmigt. Det gör att det känns levande.

Children of the Sün består av Jacob Hellenrud, Wilma Ås, Ida Wahl, Josefina Berglund Ekholm, Johan Lööf och Ottilia Berglund Ekholm.
Children of the Sün består av Jacob Hellenrud, Wilma Ås, Ida Wahl, Josefina Berglund Ekholm, Johan Lööf och Ottilia Berglund Ekholm. Foto: Erik Hansen

Singelsläppet firas med en konsert på Scalateatern i Karlstad på fredag, tillsammans med en av Jacob Hellenruds lokala uppväxtidoler i Arvika.

– Lite på chans hörde jag av mig till Jonathan Hultén och det visade sig att han hade koll på oss. Det här kanske man inte ska säga högt, men personligen så tycker jag kanske att hans sologrejer är ännu vassare än Tribulation när han var med där. Jonathan är så himla konstnärlig, ja magisk rentutav. Fler borde verkligen få upp ögonen för honom.

Jonathan Hultén möter sin skuggsida

Samtidigt blir konserten på Scalateatern en sorts uppvärmning inför nästa vecka, då Children of the Sün debuterar på Sweden Rock Festival. Årets 30-årsjubileum i lilla Norje utanför Sölvesborg har ett flertal jättenamn på affischen, som Mötley Crüe, Deep Purple och Iron Maiden.

– Jag tror detta blir mitt trettonde eller fjortonde år på Sweden Rock. Jag har rest dit sedan jag var 13 år så det är en sorts cirkel som sluts. Sweden Rock har alltid varit målet för oss sedan starten så det är verkligen en milstolpe vi plockar hem nu. Det ska bli så himla roligt, säger Jacob Hellenrud.

Som lite i smyg hoppas på en timmes festivalregn när gruppen spelar med start klockan 16.50 torsdagen den 8 juni.

– Vi spelar ju i tältet, så då kan alla komma dit. Sen får det gärna vara soligt resten av festivalen.


Det senaste året har Children of the Sün även hunnit turnédebutera utomlands. Detta under 15 decemberdagar i Spanien.

– Det var ju shortsväder. Vi inledde med två dagar i Barcelona och sedan körde vi längs kusten, över Pyrenéerna, och sedan ner mot västkusten. För att sedan avsluta i Madrid.

Jacob Hellenrud berättar entusiastiskt om en konsert i badorten Cangas do Morrazo i Galicien.

– Vi hade ju inte så höga förväntningar rent publikmässigt på den här turnén utan gick mer in med inställningen att man måste börja någonstans. Men när vi klev ut på den där scenen möttes vi av 350 pers. Det var ett enda bröl och folk snodde setlisten för en redan efter någon låt. De sjöng med i texterna och kom fram efteråt och ville ta bilder med sina systemkameror. Några hade rest i flera timmar med sina vinyler för att få dem signerade. Det är första gången jag känt mig som en rockstjärna. Vi snackar redan om att göra en ny vända.

Blod, mörker och glitter med Deathstars: ”Måste vara darkness med en klackspark”
"Det finns bara en väg och det är uppåt”, säger Jacob Hellenrud om Children of the Sün. I augusti åker bandet tillbaka till Gävle för att spela in resterande låtar till tredje skivan.
"Det finns bara en väg och det är uppåt”, säger Jacob Hellenrud om Children of the Sün. I augusti åker bandet tillbaka till Gävle för att spela in resterande låtar till tredje skivan. Foto: Erik Hansen

Artikeltaggar

ArtisterArvikaDeep PurpleFestivalerGävleJacob HellenrudJonathan HulténKarlstadKonserterMusikNöje/KulturScalateaternSweden Rock FestivalThe ArkTribulation

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.