2019 fick arbetsmarknads- och socialnämnden ett enormt sparkkrav på sig: kostnaderna skulle skäras med 54 miljoner kronor.
Nu pekar allt mot att samma nämnd återigen kommer att dra över budgeten – med 28 miljoner.
– Det finns inte mycket mer att spara på, säger Wibecke Björkelund, ekonomichef på arbetsmarknads- och socialnämnden.
Stålbadet under 2019 och de kommande åren medförde bland annat att missbruksboendet på Ulleberg avvecklades och att nämndens samtliga kostnader sågs över. Det arbetet resulterade i att budgeten hamnade i balans, men i år ser det återigen tufft ut.
Efter att fyra månader av året har passerat visar helårsprognosen att det kommer att saknas 28 miljoner kronor för att klara budgeten.
– Det handlar framförallt om att vi har högre kostnader för försörjningsstöd och externa placeringar, konstaterar Wibecke Björkelund.
Behovet är större
Antalet hushåll i behov av försörjningsstöd är visserligen det lägsta på många år – cirka 980 stycken – men kostnaderna är ändå högre, eftersom schablonbeloppet för försörjningsstödet har höjts.
– Vi ser också att bland de som har ett behov så har behovet ökat. Vi har färre med behov, men behovet är större.
Försörjningsstödet ökade kostnader bidrar med en negativ post på cirka sex miljoner, men den riktigt stora kostnadsökningen är att de externa placeringarna förväntas bli 30 miljoner kronor dyrare i år.
Dyra placeringar
Det handlar både om vuxna med missbruksproblem och de som lider av svåra psykiska besvär.
– Vi har inte platser så det räcker själva och då måste vi ta till externa placeringar, eftersom det för många av de här placeringarna grundar sig i myndighetsbeslut som vi måste uppfylla enligt lag. Och det blir dyra placeringar, säger Wibecke Björkelund.
En lättnad är visserligen på gång när det gäller placeringarna inom socialpsykologin, där ett nytt boende i Karlstad är på gång. Men det är först framåt 2026-2027.
– Då har vi en annan möjlighet att hantera kostnaderna, men det ligger som sagt framåt i tiden, konstaterar Wibecke Björkelund.
Fördubbling av ärenden
Samtidigt hanterar nämnden i dag betydligt fler orosanmälningar gällande unga än tidigare, vilket också ökar kostnaderna.
– Sedan 2018 har vi sett en fördubbling av antalet orosanmälningar och vi hanterar i dag 3 000 ärenden per år, säger Wibecke Björkelund.
En stor del av de ökade kostnaderna i nämnden beror alltså på att trycket från samhället har ökat, parat med att priset på placeringar stigit. Och samtidigt har nämnden redan skurit ned på sina utgifter rejält under de senaste åren.
Så hur ska ni göra för att kunna få en budget i balans igen?
– Det är en jättebra fråga. Vi har ju gjort stora besparingar sedan 2019 och vi har i nuläget inga konkreta förslag. Men ska vi göra någonting så handlar det ju om att ta bort verksamhet.
Drastisk försämring av kommunens ekonomi – får ta 100 miljoner av sparat kapitalTvå år efter enorma sparpaketet – fortfarande miljonminusRekordbesparingar väntar för socialnämnden – Ullebergsgården läggs nedSparkraven: "Det är ett jättesvårt beslut"