Hoppa till huvudinnehållet

Werner om värvningsplanen i sommar – och nyckeltrion som kan lämna: ”Blir tufft”

Publicerad:
Patrik Werner hoppas att sommarfönstret blir lugnt, men medger att matcherna fram tills dess kommer bli avgörande för hur Degerfors kommer agera. Foto: Tommy Pedersen

En tredjedel av säsongen spelad – och Patrik Werner ger Degerfors godkänt i betyg.

I en stor intervju berättar sportchefen om resan hem när han trodde han skulle behöva värva ett halvt nytt lag i sommar, om de faktiska silly season-planerna – om Fortune Bassey och trion han räds lämnar efter säsongens slut.

Tio matcher, tio poäng.

Det är egentligen de enda siffrorna som betyder något när Degerfors efter krysset mot Hammarby nu nått till allsvenskans första tredjedel.

Och som Patrik Werner konstaterar:

– Vi är redan två poäng bättre än i fjol, och då har vi fem matcher till på oss. Då hade vi ju åtta poäng efter 15 matcher.

Men som Degerfors sportchef också konstaterar:

– Att som i fjol spela elva matcher utan förlust för att hänga kvar... Så bra är inte vi att vi kan göra det år efter år.

Men så illa som utgångsläget var då, så är det inte nu och det är därför Werner väljer ”godkänt” som betyget han sätter på den rödvita insatsen hittills.

– Vi ligger på det poängsnittet ungefär som man behöver ha. Vi har gjort några riktigt bra matcher – några riktigt bedrövliga. Det är lite typiskt oss, att det pendlar för mycket för att man ska vara helt nöjd. Det är IFK Göteborg-insatsen som förstör, väldigt mycket.

Att det rann iväg?

– Ja, och som det såg ut. De låg sist, hade knappt gjort mål innan den matchen och så gör de sex stycken... Vi har inte ett rätt i princip i den matchen. Och den gör att betyget totalt åker ner. Hade vi förlorat den med 0–1 och gjort en okej match hade förlusterna som kom efter inte varit lika jobbiga. Den insatsen är jag väldigt besviken på.

På plussidan i utvärderingen av det som presterats hittills är det facit man har på Stora Valla.

– När vi är bra är vi bra. Hemma har vi nått en stabilitet, har ett bättre självförtroende och agerar mycket bättre än vi gör borta. För på bortaplan har vi ett problem att ta tag i. För vi måste börja ta lite poäng borta också. Vi kan inte räkna med att ta allt hemma.

Nytt transferfönster

Över till truppen.

I veckan blev den till numerären en man mindre, då man i veckan lät Sean Sabetkar bryta sitt avtal med ett halvår kvar.

– Vi har haft en dialog hela tiden, att vi inte skulle sätta några käppar i hjulet för honom om det skulle dyka upp något intressant och bra. Sean har gjort mycket nytta för oss, varit väldigt bra på alla sätt. Så det var ett enkelt beslut att fatta.

Patrik Werner tackar av Sean Sabetkar.
Patrik Werner tackar av Sean Sabetkar. Foto: FREDRIK KARLSSON

Hur man agerar med den vakanta platsen återstår att se.

– Vi blir en man kort fram tills fönstret öppnar. Men vi bedömer att vi ska klara oss bra ändå. Sen får vi se hur det ser ut när fönstret öppnar.

Perioden 20 juli-16 augusti är numera då svenska klubbar på herrsidan får värva spelare, det efter att man flyttat det till att bättre harmonisera med det de större ligornas transferfönster.

– Det är positivt för alla att kunna agera om det är så, säger Werner och berättar om tankarna han har inför sommaren:

– Vi ska spela några matcher nu innan uppehållet och hinner även spela några matcher i juli så får vi se. Helst av allt skulle vi vilja ha ett lugnt fönster, men resultaten styr mycket.

Vill slippa värva

När Degerfors sportchef åkte hem från 1–6 på Gamla Ullevi var känslan en annan.

– Då trodde jag inte på en lugn sommar, det kan jag säga, skrattar Werner.

– Men jag tycker att vår trupp är tillräckligt bra för att klara av det. Förhoppningsvis fortsätter vi plocka en del poäng och slipper skador. Då ser det stabilt ut och jag hoppas det blir ganska lugnt.

– Men skulle det vara så att vi bedömer att prestationerna från nu till fönstret öppnar inte varit tillräckligt bra, om vi kanske åkt på skador och inte fått resultat med oss blir det annorlunda. Men nu när vi fått tillbaka de som var skadade ser vi bättre ut. Gör vi en normal säsong, med den trupp vi har nu, ska vi klara oss kvar. Det är min bedömning just nu.

– Det är inte optimalt att hålla på och kasta in en massa nya spelare. Men om spelare som inte fått så mycket speltid vill lämna, då kan man tvingas agera för att få in något annat. Det jag vill undvika är känslan vi hade i fjol med (Gustaf) Lagerbielke och (Omar) Faraj, att det var värvningar som vi bara var tvungna att pricka rätt på.

Werner om Bassey

I den där truppen som finns var förhoppningarna från fans riktigt stora kring Fortune Bassey, nigerianen som så sent som i höstas lirade mot storlag i Champions League.

Inte en enda start, och inte ett enda mål är hans facit hittills.

– Jag tycker han blir bättre och bättre. Sen är det klart det är en svår situation, han konkurrerar ju med Dijan (Vukojevic) som varit en av våra bättre spelare och petat in lite bollar. Mot Hammarby var han jättenära, synd både för oss och honom själv att han inte fick in den jättechansen. Men han ser piggare och piggare ut på träning, så det är bara att gnugga på.

Fortune Bassey har ännu inte startat en match i Degerfors.
Fortune Bassey har ännu inte startat en match i Degerfors. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Werner medger dock:

– När vi värvade honom hade vi förhoppningar att han skulle vara mycket bättre än alla andra. Men han är och konkurrerar i samma spann som de andra offensiva spelarna. Vi har rätt tuff konkurrenssituation med Lindgren, Gwargis, Mörfelt och så vidare.

– Sen är det klart både vi och han hade hoppats han skulle spela mer och göra mycket poäng. Men det är stor del av säsongen kvar, mycket som kan hända.

Mycket kvar är det, men bara några dagar återstår innan spelare med utgående avtal i höst kan börja förhandla med andra klubbar.

Vill ha kvar trion

Förutom långtidsskadade Nikola Djurdjic finns hyfsat frekvent använde Justin Salmon bland dem.

Men kanske framför allt: Gustav Granath, Joe Guay och Christos Gravius – alla tre givna startspelare när de är tillgängliga.

– Vi skulle gärna vilja behålla alla tre och förlänga nu. Men vi får se, det blir nog tufft att hitta nya avtal där. Vi stänger inga dörrar men det är inte så enkelt alla gånger. Spelarna tycker nog det är rätt kul att sitta med utgående avtal, de får en bättre förhandlingssits då. Jag tror vi får lite konkurrens där – på alla tre.

Christos Gravius är inne på sin sjätte säsong i Degerfors men har ett kontrakt som går ut i höst.
Christos Gravius är inne på sin sjätte säsong i Degerfors men har ett kontrakt som går ut i höst. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Har ni försökt få dem att förlänga nu?

– Ja, vi har pratat litegrann. Men inte kommit fram så som vi önskar. Men vi kommer naturligtvis fortsätta ha en dialog. Det är svårt för oss att planera, för många av de här killarna är inte intresserade om vi skulle åka ner till superettan.

– Den långa planeringen, den är det svåra för oss. Men vi tar steg mot det hela tiden. Det är färre spelare som har utgående avtal. Men det är fortfarande kännbara spelare att tappa, om de skulle lämna.

”En vägskälsmatch”

Ett säkrat allsvenskt kontrakt för fjärde året i rad, det är såklart nyckeln.

Men konkurrensen i bottenstriden är tuff, där Degerfors i dagsläget har både AIK och IFK Göteborg bakom sig.

– De två kommer säkert agera i sommar och plocka in en del. Stora klubbar, bra ekonomi – som är attraktiva för spelare. De kan såklart få till det där.

Måndagskvällens motståndare på Stora Valla, Varberg, är helt klart ett lag Degerfors bör ha bakom sig om man ska hänga kvar.

– Den här veckan, med de här hemmamatcherna, visste vi skulle bli väldigt viktig. Nu har vi fyra poäng – men det skulle vara väldigt, väldigt skönt om vi lyckades besegra Varberg också. Då tycker jag vi gjort det bra.

– Det är en liten vägskälsmatch sett till hur vi ska må över sommaren.

Nygamla rollen har inneburit poängeffekt för Degerfors: ”Inte världens kvickaste”Efter petningarna – Bassey skickar en passning till tränarduon: ”Har bevisat det”Sabetkar tog ett känslosamt farväl – här är framtidsplanerna: ”En stor kärlek”

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrDijan VukojevicFortune BasseyFotbollIFK GöteborgPatrik WernerSean SabetkarSportStora Valla

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.