Hoppa till huvudinnehållet

60 år gamla skolan rivs – nybygget ger plats för dubbelt så många elever

Publicerad:
Vallargärdets skola fyller 60 nästa år, men mycket mer blir det inte. Karlstads kommun planerar för rivning och ett nybygge för 192 miljoner kronor. Foto: Helena Karlsson

Det grönröda styrets budget för 2024-2026 innebär grönt ljus för rivning av Vallargärdets skola.

Planen är ett flexibelt nybygge på samma område – som på sikt ska ge plats för 350 elever.

Vallargärdets F-6-skola, byggd 1964, är den äldsta kommunala skolan kvar i drift i dag och behoven av en uppdatering är uppenbara. En förstudie har visat att skollokalerna måste renoveras och idrottshallen är för liten.

Tidigare i våras klubbade teknik- och fastighetsnämnden en begäran om detaljplaneändring, då den befintliga planen är från 1960-talet och inte tillräcklig för ett modernt bygge. Tanken är att utöka området något för att ge utrymme till lek och rörelse.

Att det hela faktiskt blir av talar nu mycket för. De styrande partierna i Karlstad – S, C och MP – inkluderade nyligen Vallargärdets skola i sin budget och handlingsplan för 2024-2026. 192 miljoner kronor är öronmärkta för en klart större skola än i dag.

Gemensam förskola och skola

Några skisser finns ännu inte framtagna, men Pernilla Kortzon, enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen kan berätta om tankarna:

– Dagens skola är anpassad för maximalt 190 elever, det går 150 där i dag. Tanken är ett bygge i två våningar med plats för 350 elever totalt. Men inledningsvis kommer delar av skolan att inrymma förskola, som om behoven uppkommer längre fram kan göras om till skola. Då är tanken att vi bygger en ny förskolelokal i närheten.

Anders Tallgren, kommunalråd (S) och ordförande för stadsbyggnadsnämnden, ser Vallargärdet som ett framtida tillväxtområde.

– Vi klubbade ju en byggvision förra året där vi öppnar för ett ganska stort antal nya bostäder. Att vi investerar i en ny skola är en tydlig signal att vi vill satsa på bygden. Vi behöver få ut kommunalt vatten och avlopp och ta fram detaljplaner, men inom fem-tio år kommer det garanterat ha hänt saker där ute.

Enligt Tallgren ska arbetet med den nya skolan kunna komma igång redan under 2024.

– Ja, pengarna är i alla fall fördelade med början under nästa år.

Budgeten debatteras i junifullmäktige. Trepartikoalitionen behöver stöd av ytterligare ett parti – mest sannolikt V.

Gammal skola kan ersättas: ”Vi vet att lokalerna inte är i bästa skick”

Artikeltaggar

Anders TallgrenBudgetarDetaljplanerKarlstadPernilla KortzonSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaTeknikVallargärdet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.