Hoppa till huvudinnehållet

Fransk seger i Elitloppet – San Moteur tapper tvåa

Publicerad:
Hohneck vann 2023 års Elitlopp från ledningen. Från positionen utvändigt slutade San Moteur delad tvåa. Foto: SVEN LINDWALL

Det blev ett andrapris för Håkan Arvidssons San Moteur i Elitloppsfinalen som i praktiken avgjordes när Gabriele Gelormine i första kurvan med Hohneck fick överta spets av Önas Prince körd av Per Nordström.

– Sedan kunde han köra lite långsammare i 600 meter mitt i loppet och då är det inte lätt från dödens när man har den kanske värste konkurrenten Etonnant i rygg.

– Men summa summarum idag hade det inte spelat någon roll för vinnaren var bäst men vi gjorde ett jättebra lopp utvändigt och jag är jättestolt över hästen.

– Bästa hästen vann idag men vi kommer igen, lovade Goop efter andrapriset som de fick dela med Go on Boy som flög fram sista biten till dött lopp om andraplatsen. Hohneck avslutade 06,4 sista halvvarvet och då kan man inte begära att San Motuer ska trava ännu snabbare från dödens.

Önas Prince blev fyra och så kan vi konstatera att Daniel Redén inte hade något av sina bättre Elitlopp då av hans tre hästar till start så blev det som bäst ett åttondepris i finalen för Hail Mary.

Håkan Arvidsson som i praktiken är den som tränar San Moteur tog ”förlusten” med fattning.

– Han gör ett fantastiskt lopp och man vill ju alltid vinna men samtidigt är jag sjukt stolt över hästen. Det som avgör är att Hohneck hinner ut före och får överta.

– Hade San Moteur öppnat lite bättre och han hade fått överta så vinner vi loppet, spekulerade Arvidsson.

Avelsarbete

Vars häst nu under några veckor ska fokusera på andra sysslor.

– Ja, han ska till Menhammar och betäcka men vi ställer inte av honom utan han får träna på och så siktar vi på något lopp under sensommaren.

Det största loppet under sensommaren för den äldre eliten är Hugo Åbergs Memorial den 25 juli med 1 609 000 kronor till vinnaren. Dit lär San Moteur givetvis få en inbjudan och så kan vi alltid hoppas på att Håkan är lite lokalpatriotisk och även väljer att starta i ”Årjängs Stora” tio dagar tidigare.

– Ja, jag vet att Årjäng gärna vill att vi kommer dit och tävlar men inget är bestämt ännu. Först får vi se hur han tar de här heaten.

I en ännu längre framtid finns också Frankrike i planerna.

– Jag tror att han skulle passa bra där för då kan det bli fler lopp där han som i försöket kan få ligga på rulle och spurta till slut, avrundade Arvidsson

I försöket var det åtskilliga meter fram till täten då halva loppet återstod men det höga tempot gjorde att Björn kunde vänta länge med San Moteur och avgjorde säkert på upploppet där Björn kunde sitta still i sulkyn och måtta in segern före Hohneck som fick välja som nummer fyra i spårlottningen och då fanns innerspåret kvar som alternativ. Segertiden i försöket för San Moteur blev 1 09,1a/1 609 meter vilket var lika snabbt som hans tid i finalen.

Favoritgalopp

Dramatik i det första elitloppsförsöket där Don Fanucci Zet precis som i fjolårets final galopperade kort efter start i ivern att kunna svara Önas Prince som fått några decimeters försprång. Per Nordström fick spets enkelt men fick tidigt fjolårsvinnaren Etonnant utvändigt.

Kilometern på i sammanhanget inte så snabba 10,4 varför det var lite förvånande att Önas Prince inte bjöd något motstånd på upploppet utan Etonnant kunde behagligt vinna det första försöket och det med skor på hovarna. Go On Boy tvåa klart före Önas Prince och med till final också Stoletheshow med Dexter Dunn.

En annan häst som imponerade stort under söndagen var Tomas Malmqvists Jazzy Perrine som med Björn Goop i sulkyn från dödens travade 1 09,0 och inte gav favoriten Joviality minsta chans att utmana i fyraåringseliten för ston. Det var bara elitloppsvinnaren Hohneck som med en tiondel var snabbare under dagen.

– Hon var mest varit med i lopp mot hingstar i långlopp på Vincennes som hon verkade trivas extra bra med dagens förutsättningar, sprinterlopp med bilstart, sa en mycket imponerad Goop i segerintervjun.

Segertiden var svenskt rekord för utländska ston och en tiondel bättre än Sister Sledges notering från fyraåringseliten för två år sedan.

Lyckad extrastyrning

Björn Goop fick en bonusstyrning i speedracet då Jörgen Westholm inte helt återhämtat sig efter förra veckans olycka och fortfarande har ont i svanskotan. Det innebar att Goop i det första heatet fick chansen bakom Condior som är en startraket. Ekipaget hade inga som helst problem att ta sig förbi favoriten Pastore Bob från innern med Gustav Johansson. Väl i spets vart det inget snack fram till lätt seger.

Lika lätt gick det i finalen där Björn enkelt spetsade och de övriga Dark Roaster och Always on Time var chanslösa till segern värd 100 000 kronor och därmed en pangstart på söndagen för Goop vars uppsittning travade 1 06,8a/640 meter.

– Han bara följde bilen, det var en skön känsla och inte många som är snabbare än den här från start, sa Björn efter segern.

Elitkampen som är kallblodens motsvarighet till Elitloppet inledde streckspelet och där fanns Dalslandsknytning i Stjärnblomster som delägds av Iia och Johan Abenius. Enda stoet i fältet fick en resa i tredje invändigt och spurtade bra till ett fjärdepris.

– Hon gjorde en bra insats men verkar inte ha riktigt den toppformen hon hade i fjol somras, sa kusken Mats E Djuse efter insatsen värd 115 000 kronor vilket gör att det nioåriga stoet närmar sig 3,5 miljoner inkört.

Vann loppet efter att ha spårat runt om gjorde Evartti med Santu Raitala. Efter ett långsamt parti mitt i loppet räckte 1 20,4a/1 640 meter för att vinna miljonen.

Tvåa efter ett lopp i vinnarhålet blev Tangen Bork med Tom Erik Solberg. Favoriten Parvelan Retu galopperade i första kurvan när han var på väg fram i dödens men visade i upphämtningen som trea att han varit med på målfotot utan galopp.

Ett annat lopp under eftermiddagen med en miljon i förstapris var Breeders Coursefinalen för treåringar. Där blev det en tränarseger för Reijo Liljedal vars stall är på topp med över 30 i segerprocent. Vinnaren var Epsom As som med Ulf Ohlsson spårade runt om till säker seger.

Dyringen vann

I söndagens enda lopp över lång distans blev det en mycket lätt seger för Daniel Redéns Ready Tonight. Efter många galopper bland de betrodda motbuden kunde Örjan Kihlström tidigt överta spets med favoriten och var sedan överlägsen på 1 13,1. Kihlströms andra seger för dagen kom med Daniel Redéns Double Deceiver som avgjorde fyraåringseliten från dödens. Hästen som är valack köptes för enligt uppgift fem miljoner så då måste det finns oerhört höga tankar om Cantab Hall-avkomman som alltså behöver lyckas bra i storlopp för att ens vara i närheten av att ”gå ihop”.

Montéeliten gjorde verkligen skäl för namnet för vi såg många topphästar under sadel. Alessandro Gocciadoro kunde räkna in ytterligare en tränarseger under helgen när Vaprio med Mathieu Mottier i sadeln efter ett lopp i rygg på Dallas klev på dryga halvvarvet kvar och höll sedan undan med lätthet före favoriten Dimo d’Occagnes på 1 10,5a/1 640 meter.

Ytterligare en tränarseger för Alessandro Gocciadoro och den här gången satt han själv i sulkyn bakom Esmeralda Bez som i sista steget tog sig förbi spårande Kitty Hawk med Dexter Dunn. Segern i Breeders Course för ston var värd 600 000 kronor för hästen som dittills i sina två starter tjänat drygt 73 000 kronor. Björn Goop blev med egentränade Elegance Kronos femma på nya rekordet 1 13,5a/2 140 meter.

En skräll i den sista avdelningen på V75, som var lärlingseliten, gjorde att sju rätt belönas med drygt 77 000 kronor. Skrällkusken var Carl Philip Lindblom som gav Åke Lindbloms Appasso en smörresa och avgjorde sista biten som tvåprocentare.

Artikeltaggar

ElitloppetSolvallaSportTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.