Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen snuvades på svenska rekordet: ”Det är snöpligt”

Publicerad:
Henrik Larsson passerade mållinjen på 10,09 sekunder.
Henrik Larsson passerade mållinjen på 10,09 sekunder. Foto: VEGARD GRØTT

Under lördagens Nordiska mästerskapen tangerade Melwin Lycke Holm personligt rekord på 2,18 meter.

Henrik Larsson sprang in på svensk rekordtid – men i för mycket medvind.

– Det är snöpligt, men det är som det är, säger värmlänningen efter att rekordtiden inte räknats.

OS-jakten kan börja: ”Då ska det mycket till om jag inte blir uttagen”Värmlänningen gör Duplantis sällskap efter supersuccén: ”Mer professionellt”Efter EM-succén – rekordmannen tar plats i Wall of Fame: ”Vill vara en förebild”

För några dagar sedan berättade Henrik Larsson till VF-sporten att långa sjukdomsbekymmer har varit ett störningsmoment i förberedelsen inför säsongens första utomhustävling.

Influensa, feber och bihåleinflammation är några av sjukdomsbesvären som varit. Men när startskottet ljöd under lördagens 100-meterslopp i Nordiska mästerskapen, fanns inga tecken från det.

Götalöparen sprang in på en förstaplats på tiden 10,09 sekunder – vilket i vanliga förhållanden hade inneburit nytt svenskt rekord med nio hundradelar.

Men på grund av en medvind på 2,4 meter per sekund (0,4 över tillåten gräns) räknas resultatet inte med bland de officiella tiderna.

– Det är snöpligt, men det är som det är. Det kommer många lopp framöver att lyckas på, säger Henrik Larsson.

Är känslan att du hade slagit rekordet med en tillåten vind?

– Ja, men det hade jag nog gjort redan i försöken, säger 23-åringen och utvecklar:

– Jag sprang in på 10,20 i lätt motvind, men banan är lite märkligt byggd. Jag står och tittar på den nu. Strax efter mållinjen kommer en mur och en skarp kurva. Jag var därför tvungen att bromsa in med 15 meter till mål och lyckades ändå få så pass bra tid.

Tiden innebar för övrigt nytt tangerat personbästa.

Men denna form så här tidigt in på säsongen, är den ”omöjliga” 10,00-kvalgränsen till VM inte längre omöjlig.

– Absolut inte, det kan jag nog lösa. En tiondel snabbare än i dag bara. Sedan ligger jag redan bra på rankingen så jag är inte orolig att inte kvala mig in via den.

Under söndagen väntar ny chans på svenskt rekord – fast i 200 meter. Svensk rekordhållare är Johan Wissman på 20,30.

– Jag har inte sprungit jättemycket 200 meter på senare år. Men min kapacitet tidigare har nog legat på runt 20,50 sekunder, berättar Larsson.

Tangerat personbästa

En annan värmlänning som också hade en trevlig dag på jobbet under Nordiska mästerskapen är Melwin Lycke Holm.

Melwin Lycke Holms utvecklingen fortsätter att stiga.
Melwin Lycke Holms utvecklingen fortsätter att stiga. Foto: KALLE PARKKINEN

Så sent som i onsdags tävlande 18-åringen i Grekland, då med 2,05 som slutresultat. Men någon vacklande form verkar det inte vara tal om. För tre dagar senare – i Danmark – hoppade talangen 2,18, vilket är tangerat personbästa.

– Ja, det kom lite oväntat med tanke på resultatet i Aten. Men han hittade något i dag. Det var felfritt hela vägen och såg väldigt bra ut, säger Stefan Holm till Sportbladet.

Melwin Lycke Holm försökte sig även på 2,20, som den här gången blev utmaningen för stor.

– Fortsätter han att hoppa som han gjorde i dag och blir ännu tryggare så kan det mycket väl komma inom en inte allt för avlägsen framtid, berättar Holm.

En förklaring till lyftet kan vara det nya träningsupplägget:

– Han har ju alltid varit lätt i kroppen och snabb, så nästa steg för att fortsätta utvecklas är att bli starkare och det är han nu. Men det tar tid att vänja sig och det är nog därför han har varit lite ojämn i hoppningen nu på senare tid. Men det här var förstås ett skönt kvitto på att det går åt rätt håll.

OS-jakten kan börja: ”Då ska det mycket till om jag inte blir uttagen”Värmlänningen gör Duplantis sällskap efter supersuccén: ”Mer professionellt”Efter EM-succén – rekordmannen tar plats i Wall of Fame: ”Vill vara en förebild”

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF GötaMelwin Lycke HolmStefan Holm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.