Hoppa till huvudinnehållet

Tonåring åtalas för våldtäkt mot barn: ”Skulle aldrig tvinga henne till något”

Publicerad:
En tonårskille åtalas vid Värmlands tingsrätt för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn. Foto: Jens Magnusson

Enligt tonårskillen hade de en relation och sexuellt umgänge.

Trots att flickan vid tillfället inte fyllt 15 år.

Nu åtalas han för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

Åtalet lämnades in till Värmlands tingsrätt i onsdags. Åklagaren anser det styrkt att tonåringen, som i dag är 19 år, någon gång under hösten 2021 eller i början på 2022 genomfört en sexuell handling som är jämförbar med ett samlag samt fått flickan att beröra hans kön.

19-åringen berättar att de fick kontakt med varandra via sociala medier i augusti 2021. Då var flickan 14 år.

I förhör har 19-åringen berättat att han inte ”hade tankar på att de bara skulle göra något sexuellt utan oftast när de sågs satt de och pratade om dagen”. Ibland kramades de.

En oktoberdag träffades de hemma hos honom efter skolan. Det var när de låg i sängen och kysstes som de sexuella handlingarna genomfördes, enligt 19-åringens redogörelse.

Han erkänner gärningarna, men hävdar att de skedde i samförstånd. I förhör har han berättat att han aldrig ”skulle tvinga henne till något för då skulle hon inte vilja vara med honom”.

Enligt lagen spelar det emellertid ingen roll om handlingen skett i samförstånd eller inte. Det är alltid olagligt om personen är under 15 år, och tonårskillen medger att han kände till att flickan var 14 år.

När flickan senare berättade för sina föräldrar om relationen tog den slut. Enligt 19-åringen hade de under en tid fortsatt kontakt på sociala medier. När det uppdagades för flickans pappa ringde han upp tonårskillen och förklarade att nu får det vara slut.

"För att hon var minderårig", har 19-åringen sagt i förhör.

Polisanmälan gjordes i augusti 2022.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättÖvergreppVåldtäktVåldtäkt mot barnVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.