Ny guldålder för den värmländska musikromantiken

Publicerad:
Louise Weibull är aktuell med låten ”Värmland my love”. Foto: Wilhelm Forsnäsgård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är alltid lite speciellt när det dimper ner musikstycken som rör vårt på kartan kotlettformade Värmland i mejlkorgen, och på sistone har det faktiskt hänt allt oftare.

I fjol fick den festligt väderbitna Karlstadstrion Transfer en lokal sommarhit med sin arbetarklassromantiska dansbandspastisch ”En starköl i Stockholm är bara en lättöl i Grums” (finns nu så klart i epa-remix) och i Uppsala sitter Säfflesonen Tomas Rimeika och höjer hembygden till skyarna i vårrusiga poplåtar.

Kilsbördiga Louise Weibull med förflutet i indieband som Don’t be a stranger är betydligt mer tillbakalutad när hon nu solodebuterar med utsökta vispopsingeln ”Värmland my love”. Exilvärmlänningen Martin ”Konie” Ehrencrona står bakom den varsamt luftiga produktionen och gästar samtidigt på tvärflöjt, medan konstnären Andreas Poppelier i Ivarsbjörke använt sig av Hilding Werners aftonrodnade landskapsmåleri till sin formgivning av omslaget.

Textfraser att gladeligen citera finns det gott om, vad sägs exempelvis om dessa öppningsrader: ”Skoghall, Skoghall – sån underdog. Vacker på ditt sätt – när vinden ligger rätt.” Eller: ”Det skorrar så vackert i konstnärernas fiol, från Racksta och Sandgrund – till Alma Löv och Osebol.”

Den som vill ha mer har fullängdsskivan ”Allt roligt är förbjudet” att se fram emot.

Världsstjärnan om att sjunga ”Ack Värmeland”: ”Jag var orolig över alla vokaler”Recension: Omöjligt stå emot Tomas Rimeikas romantiska SäfflepopTransfers kramsnuscountry en garanterad sommarplågaHans partylåt om Sunne är ledmotiv i nya komediserien: ”Ligger perfekt i tiden”

Artikeltaggar

GomorronNöje/Kultur

Läs vidare