Hoppa till huvudinnehållet

Köparen av nedgångna herrgården: ”Får erkänna att vårt intresse har svalnat”

Publicerad:
Noresunds herrgård har potential, det är alla överens om. Men nu har intresset från köparna svalnat en smula efter fem år i kommunens kvarnar.

Den lokala företagargruppen visade redan för fem år sedan intresse för att köpa Noresunds herrgård och utveckla det eftersatta herrgårdsområdet.

Men sedan dess har det gått sakta och det har nu även vuxit fram ett politiskt motstånd mot affären.

– Jag ska inte sticka under stol med att det har gjort att vårt intresse har svalnat, säger Kari Staatsen, vd på Hilmer Andersson och talesperson för företagargruppen God Bygd AB

Att Noresunds herrgård i Eda och den intilliggande golfbanan har ett fantastiskt läge är alla helt överens om. Det borde man, anser företagargruppen God Bygd, kunna göra mer av än vad som har gjorts historiskt.

– Det är ju en fantastisk plats, med en av Sveriges vackrast golfbanor, så förutsättningarna borde finnas. Det hade varit ett sådant lyft om det blir någon ordentlig verksamhet därute, säger Kari Staatsen.

Och det var just den känslan – att Noresunds fulla potential är långt ifrån uppfylld – som gjorde att ett antal lokala företag 2018 gick ihop med ambitionen att göra någonting vettigt av ett område som under tiden det varit kommunens ägo i princip bara har förfallit.

– Det har genom åren varit en massa olika planer därute som det inte har blivit någonting av och då tänkte vi att om vi lokala företagare går ihop så kanske det faktiskt äntligen kan hända någonting, säger Kari Staatsen.

Svalnat intresse

Men sedan det där första initiala intresset för att återuppliva Noresund väcktes har det nu gått en handfull år. Viljan att utveckla området finns visserligen kvar, men det har inte direkt blivit starkare under åren som passerat.

– Särskilt inte nu, när det dessutom visar sig att det finns en relativt stark minoritet av politiker i kommunen som är emot affären. Vår ambition har hela tiden varit att vi ska göra detta tillsammans med golfklubben och kommunen, men om det finns ett motstånd mot det så får jag erkänna att vårt intresse såklart blir svalare. Vi driver alla egna företag och har fullt upp med det, så det är klart att det tär på vårt engagemang i den här frågan om inte alla är för det, säger Kari Staatsen.

Kari Staatsen är vd på Hilmer Andersson och talesperson för företagargruppen God Bygd AB.
Kari Staatsen är vd på Hilmer Andersson och talesperson för företagargruppen God Bygd AB. Foto: Helena Söderqvist

Den politiska minoritet som ifrågasätter försäljningen av herrgården består främst av sverigedemokrater och socialdemokrater, som anser att det tänkta försäljningspriset på två miljoner kronor är för lågt.

Det har även blivit en diskussion kring den maskinhall som finns på området och som golfklubben behöver för sina maskiner.

– Vårt intresse och vår drivkraft är ju inte att ha en maskinhall, så där anser vi att kommunen måste investera i en ny maskinhall åt golfklubben, säger Kari Staatsen.

Boende och restaurang

Att det fortfarande inte finns någon antagen detaljplan eller något beslutat köpekontrakt har också gjort att de planer som företagargruppen har haft för Noresund ännu inte har fått någon fastare form.

– Nej, de planer vi har är inte jättekonkreta, för vi har velat ha en detaljplan färdig först så att vi vet vad vi kan och får göra. Och det har som sagt tagit väldigt lång tid. Men planen har hela tiden varit att utveckla området och sedan att det ska vara någon form av boende och en restaurang, för det ser vi ju att det behövs.

Hur tänker ni kring den gamla herrgården, som ju enligt planen ska kunna rivas?

– Det har vi inte heller bestämt och det finns nog lite olika åsikter om det även inom vår grupp. Någon vill riva och någon vill renovera, men det står nog klart att det i alla fall är betydligt billigare att riva och bygga nytt än att renovera den, för den är i väldigt dåligt skick.

Hur det nu blir med försäljningen av Noresund och utvecklingen av platsen återstår nu att se. Än är inte alla politiska beslut tagna och innan dess lär inga planer kunna konkretiseras.

– Och det är synd, för det finns onekligen en massa potential i Noresund, säger Kari Staatsen.

Anrika herrgården ska säljas för två miljoner – ”För billigt” anser motståndarnaAnrik herrgård kan rivas – ersätts av nybygge20 värmländska luftslott och storslagna drömmar

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerEda GolfklubbEda kommunFörsäljningNoresundPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.