Hoppa till huvudinnehållet

Asplund: ”Färjestad ligger varmt om hjärtat – men jag vill återvända till NHL”

Publicerad:
Rasmus Asplund tränar på hemmaplan i Värmland, men snart hoppas han ha klart med ett nytt NHL-kontrakt. Foto: Tommy Andersson

Han beskriver det som karriärens tuffaste säsong – men kanske också den mest lärorika.

Rasmus Asplund är just nu hemma i Värmland för att ladda om batterierna, spela SM-slutspel i inlineshockey och försöka ta en ny NHL-plats nästa säsong.

– Jag vill egentligen bara lägga det här året bakom mig, säger 25-åringen.

Solen gastar över Filipstad där Rasmus Asplund befinner sig för att ta åt sig av den värmländska försommarluften.

Som vanligt tillbringar han stora delar av semestern på hemmaplan, och allt som oftast blir det en hel del inlineshockey.

Så även denna gång.

Faktum är att Asplund, tillsammans med ett lag från hemorten, ställde upp i en regionserie under våren.

– Vi har kört inlines i Filipstad så länge jag kan minnas, det har alltid varit stort i stan. När jag började var till och med pappa med och spelade, så det har alltid varit en stor och rolig grej för mig att vara med. Jag ser det kanske inte som en komplettering till fysträningen, utan mer ett väldigt roligt sätt att hålla igång med puck och klubba på sommaren.

– Vi är ett gött gäng och nära vänner, det är sjukt roligt.

”Vill alltid vinna”

Inlineshockey har tagits bort från SM-veckan men trots det kommer ett inofficiellt SM spelas i Sollentuna senare i sommar.

Dit har Rasmus Asplund och hans Filipstadsgäng tagit sig tack vare seriesegern i region väst.

– De flesta som håller på med sport vill alltid vinna. Det spelar ingen roll om det är fia med knuff hemma med familjen eller en match i hockey-VM, det där tävlingssuget tas alltid fram så det är klart att vi kommer gå för segern.

Hyllar gamle lagkompisen

Apropå just hockey-VM har Rasmus Asplund med en stor glädje följt flera av sina Värmlandskompisar i Tre Kronor-tröjan.

En av dem är Fabian Zetterlund, Karlstadskillen som till mångas förvåning fick en plats i truppen.

Asplund, han är inte det minsta förvånad att förre FBK-lagkamraten fick chansen av förbundskaptenen Sam Hallam.

– ”Fabbe” har alltid varit väldigt målmedveten och har hela tiden vetat att det kan ta tid att etablera sig på den högsta nivån. När vi pratar om NHL så har han hela tiden haft tålamod och jobbat hårt, till slut kom belöningen.

Efter fyra år Buffalos Sabres organisation trejdades Asplund till Nashville.
Efter fyra år Buffalos Sabres organisation trejdades Asplund till Nashville. Foto: Jason Redmond

– Att han lyckats ta sig hela vägen från alla ungdomslandslag upp till Tre Kronor, det är jag inte ett dugg förvånad över. Grabben har mycket hockey i sig och snacka om att detta är ett bra kvitto för Färjestad som visar att klubben kan producera fram riktigt bra spelare. Kul också för värmländsk hockey att vi har så många spelare med på VM.

”En skitsäsong”

För att summera Rasmus Asplunds egna säsong behöver man dela upp den i två delar.

Den förre Färjestadstalangen inledde starkt i Buffalo men hamnade sedan i kläm när klubben valde att testa flera nya och unga spelare. Asplund var delvis utanför laget och när han väl fick spela var det svår att hitta rytmen.

Till slut blev situationen ohållbar och värmlänningen trejdades till Nashville Predators.

– En lärorik process och kanske till och med väntat. Jag hamnade i ett fack i Buffalo som inte gick att ta sig ur, det var skönt att få en nystart och visa för andra ögon vad jag kan.

Poängproduktionen efter flytten blev dock inte vad Asplund hade önskat. 25-åringen blev helt utan poäng på sina 19 matcher för Tennessee-klubben.

– Så sett var det en oerhört tuff säsong, en skitsäsong på alla sätt och vis. Men jag tar med mig erfarenheten och det mentala som jag fick jobba oerhört mycket med. Resterande lägger jag bakom mig.

”Jag vill tillbaka”

Filipstadskillen och blivande frun Sandra trivdes i Nashville, men Asplund medger att det var som att komma till en helt annan värld.

– I Buffalo är hockeyn extremt stor med mycket mediebevakning och hela den biten. Hockeyn är såklart stor i Nashville också, men det var inte samma hype och pådrag kring laget.

– Sedan är ju städerna helt olika också. I Nashville är det nästan sommar året om medan Buffalo har extrema vintrar.

”Jag fick jobb oerhört mycket med det mentala”
”Jag fick jobb oerhört mycket med det mentala” Foto: Tommy Andersson

Rasmus Asplund har ett utgående NHL-kontrakt, men Predators äger fortfarande rättigheterna för den spelskicklige centern som inte känner sig klar med att lämna Nordamerika.

– Jag vill tillbaka till USA, sen är det inget som har påbörjats någonstans. Men helt ärligt så känner jag mig inte klar i NHL, jag vet att jag kan prestera på en hög nivå och håller för att vara kvar i ligan. En fortsättning i Nashville hade varit väldigt roligt.

Finns det intresse från Europa?

– Det vet jag faktiskt inte...

Färjestadssupportrar kan nog sluta hoppas på en återkomst denna säsong, men Rasmus Asplund är alltid öppen för att återvända till Karlstadsklubben i framtiden.

– Jag har faktiskt inte haft någon kontakt med Wallin den senaste tiden, men Färjestad ligger givetvis nära hjärtat. Det är föreningen och klubben som gjort mig till den spelaren jag är i dag. Jag hade en fantastisk tid där och det är inget snack att det är klubben i mitt hjärta.

Artikeltaggar

Fabian ZetterlundFärjestad BK HerrIshockeyNHLRasmus Asplund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.