Rasmus Andersson och Malin Berglund tar över Kaffekvarnen i Klässbol under sommaren.
Här ska man få uppleva smaker utöver det vanliga, berättar paret.
– Maten man äter här kommer man inte att kunna äta någon annanstans runt omkring här, säger Rasmus.
Både Rasmus och Malin brinner för näringsrik och ekologisk mat – och det är något som kommer att genomsyra menyn på kaféet i Klässbol i sommar.
Maten som serveras ska lagas från grunden. Rasmus berättar att mycket kommer från jorden – men att den är också inspirerad från deras resor i Europa.
Alla recept har de tagit fram tillsammans.
– Vi har sagt att vi vill inte servera pommes, korv med bröd, hamburgare och räkmacka. Räkmacka finns bara några mil bort så varför ska vi konkurrera med det? Vi vill bli ett komplement i stället. Vi vill exempelvis göra en annan sorts macka som inte finns här i Arvika, säger Rasmus.
– Det kommer att bli jättespännande att se hur det här kommer att emottas, vi tror mycket på det här, säger Malin.
Lantligt möter industriellt
Solen skiner, och det brusar från bäcken. Malin håller katten Roja i famnen, och har precis stigit ur campervanen – som är deras hem sedan ett par år, och som de byggt själva av en gammal skåpbil. Paret som bor på Teneriffa under vinterhalvåret, är hemma i Sverige dels för att avnjuta den svenska sommaren, men också träffa släkt och vänner samtidigt som de ska ge nytt liv till den gamla kvarnen genom att under egen regi driva verksamheter som kafé, restaurang och butik. Kaffekvarnen hyr paret av Klässbols linneväveri.
De har stora planer för den anrika byggnaden, och berättar hur de vill ha en mix av en rustik och lantlig känsla som möter det industriella. På ovanvåningen har de gamla furuborden fått nya bordskivor i form av gamla dörrar, som pryds av gamla stolar i olika färger. På disken som är gjord av gamla äppellådor och bänkskivor från en lokal leverantör står en gammal våg, som gått i arv.
– Jag har fått ett par av min pappa. Han har flera stycken. På semestern brukar han stå och sälja grönsaker på torget, precis som min farfar och farmor. Det var de som köpte in dessa, säger Rasmus.
De visar runt, samtidigt som de berättar hur de förändrade sina liv när coronapandemin svepte över världen. Paret ville byta höga hyror och långa arbetsdagar, mot frihet och billigare leverne, och det var då de byggde campervanen. De skrattar lite åt att de aldrig levt ett ”normalt” samboliv genom att bo i lägenhet eller hus. Deras rullande hem har varit deras gemensamma bostad.
– Vi kände båda att det inte var hållbart att hålla på så, att stå där med massa kostnader, säger Rasmus.
Och Malin inflikar:
– Vi behöver inte samma inkomst som tidigare. Det är inte panik varje månad att man måste betala den där höga hyran eller jaga jobben.
”Spännande smaker”
Det här blev också starten på deras livs resa, som tagit dem igenom många länder i Europa för att till slut hitta sitt paradis på Teneriffa. Där har de nu tillbringat två vintrar, och Rasmus har fått en anställning som musiklärare på Svenska skolan och som musiker i Svenska kyrkan. Malin som är designer och inredningsarkitekt har kunnat driva sitt företag vidare på distans.
De har själva inga rötter i Värmland, Malin är från Örnsköldsvik och Rasmus från Halmstad. Men Rasmus har bott i Arvika i många år, och har drivit både kafé- och restaurangverksamhet här tidigare – på både Musikhögskolan Ingesund och på Sågudden.
För att driva verksamheten i kvarnen i sommar har de handplockat personal från den egna vänkretsen, och de kommer att ha öppet från den 27 maj till in i augusti. De har valt att jobba med många och små lokala leverantörer, men också utländska.
– Vi har hittat många spännande produkter som inte finns i Sverige, som vi kommer både att servera och sälja här. Det tycker vi känns jättekul, att vi är unika med det, säger Malin, som bjuder på rostade hasselnötter från Spanien och torkade bananer från Teneriffa.
– Mycket av de grejerna man äter på tallriken ska man även kunna köpa med hem. Själva tanken är att det ska vara en röd tråd i allting, säger Rasmus, och fortsätter:
– Den här mojon till exempel görs på Teneriffa av en äldre dam. Hon säljer den på marknader där nere och det är den bästa mojon vi ätit. Den är lite spicy, och de använder den till potatis som de saltrostar.
– Hon gör den för hand hemma. Vi kommer att använda den i våra maträtter och så ska folk även kunna köpa med sig den hem. Vill man uppleva spännande smaker ska man komma hit, säger Malin leende.
Musikevent och happenings
I butiken, som Malin mest kommer att jobba i, kan man hitta förutom livsmedel hennes egna skapade produkter. Hon kommer också att tillbringa mycket tid i bageriet då hon älskar att baka medan Rasmus kommer att husera mer i köket och laga mat. De kommer också under sommaren att arrangera olika musikevent och happenings.
Båda ser fram emot att få möta kunderna, men även att tillbringa sommaren i Värmland.
– Det är så mycket mer själ här än söderut, säger Rasmus.
Och Malin fyller på.
– Det är så fin stämning här och härliga människor.
Om det blir succé det här, kommer ni tillbaka nästa år då?
– Vi lovar ingenting, men vi har satsat väldigt mycket med inköp och själ, energi och kärlek så det känns tråkigt att bara köra ett år. Vi älskar det här stället, miljön och allting. Vi kommer att göra en utvärdering efter sommaren, säger hon.
Det går att följa Malins och Rasmus äventyr med campervanen på Instagramkontot: Hjulliv.