Palovaara inför säsongens höjdpunkt – ställs mot stjärnorna i GP-kvalet: ”Tufft”

Publicerad:
Victor Palovaara känner hur formen blir bättre och bättre för varje match han kör efter skadeperioden. Foto: Peter Bäcker

Säsongen har knappt börjat.

Men redan på lördagskvällen väntar en av dess stora höjdpunkter: GP-kvalet i Slovakien.

– Det kommer bli stenhårt, men jag har slagit alla förare som är där, säger Victor Palovaara.

I en stor VF-intervju inför den allsvenska säsongsstarten berättade Victor Palovaara om den treårsplan han har satt upp för att nå speedwayens absoluta finrum: Grand Prix-serien.

Första steget på vägen dit: Det GP-kval i Slovakien och Zarnovica som den värmländska stjärnan efter ett starkt 2022 kvalificerat sig till

– Det ska bli jäkligt kul! Sen blir det en tuff tävling, det är ju bara topp fyra som går vidare till GP Challenge (slutkvalet) i Gislaved. Men det gäller att ha en bra dag, ha bra starter – då kan det bli roligt, säger Palovaara som när VF når honom på fredagen är i Krakow på väg söderut.

”Ska se och lära”

Men det är en treårsplan han lagt upp, att redan i år kvala in till GP är inget krav värmlänningen sätter på sig själv.

– Nej, jag har ingen press på mig så att jag ska vidare. Jag åker dit för att se och lära inför framtiden.

När du ser på startfältet, hur känner du att du står dig?

– Det är tufft. Men jag har slagit alla förare som är med förut. På en bra dag vet jag att jag kan vara med och gå vidare där. Jag ska ut och åka som vanligt, då finns chansen. Men som alltid i kval gäller det att ha lite stolpe in eftersom det är så tajt om platserna.

Fem heat där alla möter alla är vad som väntar. De fyra som tagit flest med poäng tar sig vidare till kvalfinalen.

Tre GP-förare kör

Men motståndet är som sagt knivskarpt. För det är endast topp sex i GP-serien som automatiskt kvalar in till även nästa års upplaga – resterande kan kastas ut.

– Så därför är det alltid ett gäng GP-förare som ställer upp i kvalet för att den vägen försäkra sig om att få vara kvar i GP.

Därför finns tre förare som redan nu kör i GP-serien med i kvalet i Slovakien. Dels hemmasonen Martin Vaculik, sjua i VM efter två deltävlingar, men även australiensaren Max Fricke, nia i GP-serien, samt britten Robert Lambert som slutade tvåa i årets GP-premiär i Kroatien och ligger femma totalt.

– Vaculik har ju verkligen hemmabana och de andra är också väldigt duktiga. Så det blir som sagt tufft, jag ska verkligen bara åka ut och ha kul.

Förutom Palovaara är förre Valsföraren Filip Hjelmland den andre svensken i startfältet, han kom in som reserv på den plats som Pontus Aspgren – som tvingats sluta – egentligen skulle ha haft.

Palovaara har haft en lite strulig säsongsstart med den handledfraktur som stoppade honom i några veckor.

– Nu känns formen bättre och bättre. Skadan tog lite längre tid att läka än jag trodde och jag har haft lite ont i några matcher. Men nu har jag kört sex-sju matcher, det känns som jag börjar komma in i det och jag har startat väldigt bra vilket är kul.

Stor intervju: Palovaara om drömlönen och hur han ska nå VM-serien inom tre år

Artikeltaggar

GislavedSlovakienSpeedwayVictor PalovaaraŽarnovica

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare