Verksamheten må ha funnits en tid.
Men med tanke på den ökade problematiken kopplad till droger och psykisk ohälsa bjöd öppenvårdsenheten i Torsby in på öppet hus i veckan.
– Vi ser att vi får mer uppdrag. Och det är ganska tunga uppdrag, säger verksamhetschefen Karin Melberg.
Idén kom egentligen när öppenvården deltog på den informationsträff som anordnades i kyrkan i slutet på mars.
– Vi tänkte att vi också skulle kunna presentera oss ännu mer, säga att vi finns och att vi har både anhörigstöd, drogterapeuter, familjebehandlare och boendestödjare. Vi har en hel palett med hjälp som vi kan, säger Karin Melberg.
Öppnade för två år sedan
Verksamheten öppnade under våren 2021 och har successivt utökats med olika delar, som anhörigstöd och gruppverksamheter kopplade till drogmissbruk.
– Tidigare har man alltid kunnat få fem rådgivande samtal som är anonymt när det gäller drogmissbruk där man har kunnat ringa till oss och beställt en tid för samtal på telefon utan att det dokumenteras. Nu har vi också öppnat upp för rådgivande samtal även när det gäller familjebehandling.
Hur går man till väga för att komma till er för att få hjälp då?
– Antingen ringer man via kommunens växel. Eller så blir man slussad till oss via IFO (individ- och familjeomsorgen), eller via ungdomsmottagningen, familjecentralen eller elevhälsan... ja, vi har många instanser man kan vända sig till för att komma till oss. Vi har samverkan också med öppenvårdspsykiatrin.
Har att göra
Karin Melberg upplever alltså att verksamheten har att göra och att ärendena blir allt mer komplexa. Uppmaningen lyder att våga söka efter hjälp och gärna i så tidiga skeden som möjligt, för alla parter.
– Det är inte lätt att vara människa idag. Men det finns hjälp att få, säger hon.