Högaktuell för VM efter succésäsongen: ”Har alla chanser”

Publicerad:
Pontus Zarins var en stor bidragande orsak till att Karlstad IBF tog steget upp i SSL, med det belönades han med en landslagsplats. Foto: Tommy Andersson

Han gjorde sin bästa säsong i karriären när Karlstad IBF tog klivet upp i SSL.

Pontus Zarins belönas nu med en landslagsplats och drömmer om att spela VM nästa år.

– Jag har alla möjligheter att slå mig in i truppen, säger KIBF-målvakten.

Det har gått lite mer än en vecka sedan Pontus Zarins fick beskedet att han kallats in till Lettlands landslagsläger som är en del av förberedelserna inför ett stundande VM-kvalet som inleds i början av 2024.

Lettland, tänker ni?

Jo, Zarins vars morfar är från Lettland gör att han, tack vare de nya reglerna från internationella innebandyförbundet, kan representera det baltiska landet.

Dialogen mellan Zarins och Lettlands landslagsledning började redan för några år sedan, men då hade 24-åringen behövt ha ett lettiskt medborgarskap för att kunna spela för de vinröda.

– Det blev en svår process men som tur var ändrade förbundet reglerna förra året så nu räcker det med att man kan styrka att man har koppling till landet. Jag hade ett snack med landslagsledningen under våren och det var då de frågade om jag var sugen på att komma på lägret, det känns jättekul.

”Väldigt inspirerande”

När det kommer till VM-sammanhang har Lettland sakta men säkert börjat närma sig stornationerna Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz.

Med nya förbundskaptenen Heikki Luukkonen hoppas nationen nu kunna utmana topp fyra-lagen på riktigt.

– Heikki vill att vi ska vara där och till och med slåss om topp tre, det känns väldigt inspirerande.

Pontus Zarins är en av fyra målvakter i den första landslagssamlingen.

– Är man med har man alla möjligheter att slå sig in VM-truppen, sedan är det svårt att bedöma nivån på de andra målvakterna när jag själv inte sett dem spela. Efter lägret så lär jag få en klarare bild.

”Fanns två vägar att gå”

Pontus Zarins inledde säsongen i Karlstad IBF som backup bakom schweiziske nyförvärvet Nicolas Schüpbach.

Men i slutändan var det ändå Västeråskillen som fick förtroendet när allt skulle avgöras.

– ”Nic” fick väldigt mycket förtroende i början och då kände jag väl någonstans att det fanns två vägar att gå. Antingen köper jag situationen med att vara reserv och nöjer mig, eller så försöker jag göra det ännu bättre på träningarna och bevisa att jag borde få spela mer.

Zarins gav svar på tal när han väl fick chansen mellan stolparna. I kvalspelet var 24-åringen en av Karlstads viktigaste spelare och en stor bidragande orsak till att värmlänningarna gick hela vägen.

– Jag rankar detta som högst, både personlighetsmässigt men också som lag. Det stora skillnaden är att vi fokuserat mer på detaljer, vi fick in två målvaktstränare som jag jobbat väldigt tajt med. Jag tycker att mitt spel lyftes under våren väldigt mycket, det var då jag märkte att all jobb med smådetaljer gör stor skillnad.

Hur ser du på Karlstads trupp inför SSL-återkomsten?

– Det ser bra ut. Alla nyförvärv som har kommit in ser spännande ut, det är många yngre killar som redan gjort det och bra och lär utvecklas ännu mer. Sen är det klart att en sån som Sebastian Degeryd blir som ett nyförvärv, han har ju inte fått spela en hel säsong sedan han kom tillbaka. Det blir ett jättelyft för oss, han håller hög SSL-klass när han är skadefri.

Artikeltaggar

InnebandyKarlstad IBF HerrPontus ZarinsSSL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare